Translate

tiistai 3. joulukuuta 2013

Hyviä pilkkejä ja pilkintää osa 1/2

Jutun kirjoittamiseen sain idean, kun minulle oli tullut viestiä kalasaalis.comin kautta, että mitä pilkkejä suosittelisin kokeilemaan/ostamaan. 
Kysymys liittyi "kevät-kesä-syksy" - pilkintään, mutta silti ajattelin tehdä tälläisen pilkkipaketin luettavaksi, jossa suosittelen omien kokemuksien mukaan pilkkejä ylipäätänsä kokeiltavaksi ja mitkä saattaisi poiketa pyytävyydeltään muista markkinoilla olevista. Eniten kokemuksia pilkinnästä minulla on talviajoilta, mutta satunnaisesti on tullut kokeiltua epätoivoisilla hetkillä pilkintää veneestä Roineella ja pari kertaa näsijärvellä koronselän alueen venelaiturilta, sekä muinoin Lauttajärvellä vanhempien mökillä. 

Kevätpilkintää en ole vielä kokeillut, ihme kyllä... mutta voisin suositella kokeilemaan silloin mitä vain. Pystypilkki tai tasuri voisi ihan hyvin toimia silloinkin. Täytyykin yrittää jäiden lähdön jälkeen kokeilla pilkkimistä sitten, kun vaan veneen vesille saa. 

Käsitellään ensin kesällä/syksyllä pilkkimistä ja sitten vasta siirrymme talvipilkintään. Monia jo varmasti kuumottaa, että pääsisi jo jäille seikkailemaan ja kairailemaan reikiä. Täytyy sanoa, että itse myös odotan jo jäitä, koska en jaksa innostua tällä hetkellä mennä palelemaan Roineelle heittokalastuksen merkeissä. Sain tyhjänpyytämisestä tarpeeksi tänä vuonna loppu kaudeltani, vaikka ensimmäinen tuulastus reissu näin myöhään avovesikaudesta nostatti fiiliksiä ja toi positiivisia fiiliksiä ennen jäidentuloa kalastukseen.



(Kuvan lähde: http://www.freefishpictures.com/wallpaper/Clownfish028_212-In_SeaAnemone.jpg.html )

Kesällä pilkkiminen

Moni ajattelee , että pilkkiminen on vain talviharrastus, mutta näin se ei ole.
Pilkkiminen kesällä on varmasti lisääntynyt, koska se on silloinkin ilmaista ja moni kokeilee pilkintää jigailun ohessa.
Kesällä pääset pilkillä syvemmälle kuin mato-ongella, jotenka ahventen löytyminen kesällä on kivaa puuhaa pilkin kanssa. Kerran sain 200 grammasen ahvenen pilkillä karikon läheltä ja kihlattuni sai vain pari pikkuruista ahventa mato-ongella.  Kultainen pystypilkki on ollut hyvä pienellä koukulla ja tietenkin madon kera höystettynä. Ilman matoa kesällä ei välttämättä saa niin hyvin kalaa, joskus meinaa olla vaikeeta madonkin kanssa, jos kala on oikukas.
Yksi tuttukin oli saanut kesällä Nautilus pilkillä lahnan ja hauen, jotenka kaikki on aina mahdollista !

Alhaalla yhdeltä pilkkireissulta pari kuvaa (14.6.2010 Näsijärvi, Koronselkä):








































11.6.2010 Näsijärvi, Koronselkä:






















Kuvassa olevan pilkkisetin ostin Virroilta, nykyään putiikki toimii vain verkkokauppana ja tunnetaan nimeltä Supernova.fi
























Ylhäällä oleva kopio Nils Master Jigging Shad tasapainosta on toiminut kesällä hyvin ahvenille Roineella.
Kesällä saa välillä pilkkiä aika rauhallisesti, jos on aaltoja. Parhaiten pilkkiminen onnistuu suht tyynellä kelillä veneestä tai venelaiturilta.

Pilkkejä, joita en suosittele käyttämään(omalla kokemuksella)...oli sitten kesä tai talvi:

- Pienimpiä Ahti tasapainoja(ei koske karvamallia), jostain syystä eivät oikein ui kunnolla tai kestä.
- Lucky Johnin koukut ja uintilevyt huonoja. Halvalla ei yleensäkkään saa kovin hyvää.
- Asseri pystypilkeissä yllättävän paljon sunnuntai painoksia, yksinkertaisesti lahoavat käsiin.
- Rapala Jigging Rap 3cm. Hankala uittaa, eikä oikein toiminut omalla vesistöllä.

Hauen kalastukseen kannattaa kokeilla Nils Master Snub Head ja Hanski -pystypilkkejä kesällä, sekä talvella.
Talvella onnistuin edesmenneen kalakaverin kanssa saamaan Kurun yhdestä mettäjärvestä Snub Headillä hauen. Se oli ikimuistoinen hetki.
Puustjärven Valio -pystypilkki on ollut hyvä hauelle jopa heitellen virvelillä, mutta kannattaa kokeilla myös veneestä pilkkimällä.



Kuhaa jahtaavan kannattaa kokeilla Kopsuakin, sillä ikinä ei tiedä millä sen kalan saa. Pilkkejä kannattaa olla montaa erilaista muodoltaan,kooltaan ja väriltään, Pilkkiä kannattaa vaihdella aika tiuhaankin , ihan samallalailla kuin talvipilkinnässäkin. Kala saattaa olla hyvinkin siellä missä pilkki, mutta ei vaan ota kiinni. Sopivan pilkin laittaessa kalaa voi nousta hyvinkin.

Syksyllä voi uittaa samoja pilkkejä, kuin kesälläkin. Kannattaa vain etsiä rytmi , jolla onnistut saamaan kalaa. Kuhaa ja ahventa monet jallittavat pilkkimällä veneestä. Etenkin kolmihaarakoukullisia pilkkejä suositaan ja rauhallisemmin liikkuvia pilkkejä.

Etenkin Kuhasepe -pilkki on suosittu kuhan pilkinnässä, sopii myös heittopilkiksi tai tapsipilkiksi (Kuhasepe 63mm). Kuhasepe 70 ja 85mm uivat raihallisesti, 63mm ui herkemmin. Pilkeistä lisää valmistajan sivuilta:
http://www.sepepilkit.fi/kuhasepe.php

Syksyllä vielä kaloja voi pilkillä saada, mutta mitä kylmemmäksi vesi menee...sitä kauemmaksi tuntuu kalat lähtevän Roineella. Näin ennen jäidentuloa en ole saanut mitään... Toivotan kaikille avovesi pilkkimiehille ja naisille kireitä siimoja!















Suosittelen lämmöllä etenkin seuraavia pilkkejä kesä/syksy pilkintään:

- Rapala Jigging Rap 5-7cm kokoisena
- Ini pilkkejä
- Rapala arkku pystypilkki
- Bergmanspirken, sm-pirken pystypilkki
- Lindroosin pilkkejä

Ja kokeilemisen arvoisia pilkkejä:

- MV-Uistimen MV-Tasuri(40mm)
http://mv-uistin.fi/tuotteet/
MV-Tasuri 10€/kpl


- Ak ja Mureskon tasurit, molempien teoksia löytyy huuto.netistä

Varmasti on muitakin kokeilemisen arvoisia, mutta tuossa joitakin mitä tuli ensimmäisenä mieleen. 

Kesällä ainakin ahvenväriset ja firetiger pilkit toimineet hyvin, sekä kulta tai pronssi väriset. 

Palautetta jutusta voi halutessaan antaa osoitteeseen:
13metrinenhauki@gmail.com









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti