Translate

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Ääntä ja valoa yms.

Kaikenlaisia uistimia on tehty tähänpäivään asti, koska kysyntää markkinoilta löytyy ja useita kalastajia kiinnostaa uusien asioiden kokeilu, jos jostain syystä jokin uusi vaappu tai uistin pieksisi vanhat luottopelit pöydän alle.
Uutta läpimurtoa aina etsitään jollakin kalastustarvikkeen tai uistimen keksimisellä.

Aina silloin tällöin jotkut uudet uistimet ovat jääneet pelkiksi "flopeiksi"... jostain  syystä eivät ole vain toimineet tarpeeksi tai myyneet riittävästi. Useasti  kuitenkin käy, että kalastajat eivät kiinnostu tarpeeksi ja uistin on vain pienen hetken myynnissä.

Tässä joistakin keksinnöistä asiaa, jotka tulivat tavallisen puisenvaapun ja metallisten uistimien lisäksi markkinoille kalojen ja kalastajien iloksi/vihaksi.

 Muovivaappu + räminä

Yksi iso muutos historiassa oli muovivaapun tulo/teko markkinoille. Se oli jotain uutta ja jäi pysyäkseen kertaheitolla. Suomestakin niitä  löytyy marketeista tuhottomasti  ja vaapuista isoja nimiä ovat Esim. Storm, Bomber ja Dalton.Kuvan lähde: http://kalastus.com/keskustelu/messages/15/203519.jpg


Muovin lisäksi keksittiin ääntä uistimeen, kyllä..."rämisevät uistimet". Yleensä räminäkapselit ovat muovisenvaapun sisällä ja Bomber on ehdottomasti tämän tyyppisistä uistimista se kova sana kuhakalastajien keskuudessa.
Hyvä muovivaappu kestää hauen hampaita hyvin ja kalastaa kalaa kuin kalaa, jos uinti ja väri on kohdillaan. Vältä siis halpoja kiinalaisia tekeleitä, ne pilaavat muovivaappujen mainetta! Sillä moni ei kunnolla ui, kestä tai niissä on vain äärimmäisen huonot koukut.  Sellaisten vaappujen käytöstä on minullekkin jäänyt traumoja ja valitettavasti muistot tulevat esiin aina muovivaappu sanan kuulessa tms.

Harva massavaappu on vain jäänyt minun pakkiini asumaan pidemmäksi aikaa tai saanut peliaikaa siimani päässä kauheasti. Itseasiassa kovin montaa muovista vaappua ei minun pakistani löydy.
Jesse on yksi parhaista muovivaapuista, mikä on minun pakkiini jäänyt. Luottoa on tullut niin paljon kyseiseen merkkiin tältä kaudelta, että saavat jäädä pakkiini ja jatkossakin roikkuvat siimani päässä. Kyseisen vaapun sisältä vielä löytyy kuulat ja jostain syystä sillä vain saa kalaa...vaikka räminävaappuihin en muuten jostain syystä ole ihastunut. Ehkä vieroksun tuota vedenalla mekkalointia ? Jesse hunter oli yksi uusin ja mukava tuttavuus, johonka tykästyin kovasti. Mikäpä parasta, jos kuha ja kalastajakin vaapusta tykkää, silloin se ei voi olla huono hankinta!


Kuvan lähde: http://www.korkiakoskenuistin.fi/kuva/jh9.jpg

Legendaarinen räminäuistin


Kuvan lähde: http://www.normark.fi/product_images/product_309_2.jpg

Aikoinaan Rapala teki  klassisen äänekkään uistimen, Rapala Rattlin . Uistin tuli 7cm kokoisena markkinoille vuonna 1988 ja löytyy vieläkin tuotannosta, nykyään vieläpä Angry Birds kuosillakin. Rattlin on varmaan yksi uistin, josta kiistellään kalastajien kesken varmaan eniten suomessa. Joidenkin mielestä se kuuluu ehdottomasti luottovieheisiin ja jotkut kiroavat suohon kokonaan. Rattlin on vieläkin joidenkin haukikalastajien suosikki ja yhteen aikaan sillä vielä kalasteltiin kuhiakin... Eli on sillä kalojakin noussut ylös, mutta varmasti hyvin paljon kiinni mitenkä sitä uittaa. Nopeaa kelausta kyseinen uistin ainakin vaatii, että uinti toimii järkevästi. Näin ainakin muistelisin omaa käyttökokemustani kyseisestä uistimesta. Aikoinaan sellaisia perin papaltani ja myöhemmin menin myymään ne huuto.netissä pois, kun en vain niillä kalaa saanut mökkijärveltä taikka Roineelta.
Kuulun siihen ryhmään, jonka mielestä kyseinen uistin on turha heittelyssä. Soutu-uistelussa tuo uistin voi ollakkin ihan toimiva, mutta sellaiseen toimintaan minulla on muitakin uitettavia ihan riittävästi.


Tuosta uistimesta valmistajan sivulta löytyy seuraavanlaista tietoa:
Rattlin’ Rapala on pitkäheittoinen, uppoava yleisviehe heittokalastukseen ja vetouisteluun. Se tunnetaan kalastavassa maailmassa räminävaappujen uranuurtajana. 

Vilkas uintiliike houkuttelee ahventa, haukea, kuhaa ja taimenta. Räminä-ääni toistuu alhaisella frekvenssillä ja sen on todettu toimivan vahvasti ärsyttävänä tekijänä. 

Rattlin’ Rapala on monipuolinen viehe ja voit käyttää vaihtelevaa kalastustekniikkaa. Periaatteessa voit kalastaa kuten muillakin uppoavilla malleilla. Suosittelemme hiukan nopeampaa kelausnopeutta kuin Originalin ja Jointedin kanssa. 

Kokeile Rattlin’ Rapalaa vetouistelussa veneen potkurivirrassa. Laske siimaa vain 5-10 m ja valmistaudu vastaiskuun."
Tekstin lähde: http://www.normark.fi/tuotesivu/rapala_klassikot/rattlin_rapala

Valoa uistimeen

Räminä ominaisuuden omaavien uistimien lisäksi tuli valolla olevia vaappuja markkinoille, mutta  suomessakin oli ollut jo 70-luvulla Seireeni valouistin. Uistinta pystyi käyttämään monella tapaa: pilkkinä, ryöstöpilkkinä, veto ja heittouistimena. Valo sammui uistimessa vaaka-asennossa pohjassa, kun pilkkinä käytti. Nykyään uistin on jo pala suomalaista historiaa ja jonkinlainen keräilykohde harrastajien keskuudessa. Seireeni oli muuten ihan suomessa tehty uistin, jota teki Vahar Oy. Seireenin kalastavuus piili valokentässä ja propellin aiheuttamasta värähtelystä.


TV:stäkin tuttu Vortex -merkkinen valovaappu oli suomessakin myynnissä, olisiko ollut TV Shopissa tms. Luultavasti moni erehtyi ostamaan"Vortex Electronic Fishing Lures" -sarjaa tai yksittäistä vaappua jostakin kaupasta. Vaapuissa oli lediä ja vakuutettiin, että näillä saisi paremmin kalaa kuin tavallisilla uistimilla. Tiedä sitten kuinka moni oikeasti on näillä saanut kalaa. Vahvasti veikkaisin, että nämäkin on aikanaan tehty Kiinassa ja kestävyyskin sitä luokkaa.
Ääntä ja valoa


Livingston Lures on tehnyt uudella tekniikalla jännän uistimen. Vaapussa on houkutteleva ääni kalalle, jonka pitäisi olla tappavan tehokas kaloille. Äänen kuulee parhaiten videolta, sanoin sitä on vaikeaa kuvailla. Ei ole tavallista räminää kuten muissa vaapuissa , vaan elektronista ääntä ja värinää. Äänen lisäksi uistimessa on led valoa silmässä tai toisessa mallissa hännässä.

Uistimesta kattava esittelyvideo :


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti