Translate

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Fish Me Luck

Sain tehdä haastattelua Fish Me Luck -blogintekijästä mailitse ja tässä lopputulos kuvien kera.

Hienoa, että sain tehdä naiskalastajasta juttua, mielestäni naisia pitäisi saada enemmän innostumaan tästä hienosta harrastuksesta, eli kalastuksesta! =)

Blogin osoite: http://fishmeluck.blogspot.fi/


Olen 33-vuotias kuopiolainen nainen. Kotoisin olen Rautalammilta, mutta asunut Kuopiossa jo lähes 20 vuotta. Aloitin kalastuksen alle 10-vuotiaana ja ensimmäinen kalastusmuoto oli mato-onginta. Innostus kalatukseen lähti todennäköisesti siitä, että lapsena vietin paljon aikaa mummolassa ja pappani oli (ja on edelleen) innokas kalamies. Hän pyysi muikkuja verkoilla ja jo pienestä pitäen olin apuna muikkuja ”piästelemässä". Myös mummoni, enoni ja tätini kalastivat, joten kalat tulivat tutuiksi ja kalaruokia oli usein.

Reilun kymmenen vanhana ihastuin pilkkimiseen ja muutaman vuoden ajan kiertelin pilkkikisoissa mummoni kanssa. Vanhimmat pystypilkkini ovat myös niiltä ajoilta: Kalamies, Hopeasiipi ja Välkky. Silloin tällöin uittelen niitä vieläkin, koska eihän toimivista vieheistä kannata luopua. Pilkkiminen on minulle edelleen rakkain kalastusmuoto, mutta koska ”jääkausi” kestää kalahullun mielestä aivan liian vähän aikaa, halusin aloittaa kalastuksen myös lumettomana aikana. Olen nyt harrastanut heittokalastusta pari kautta ja ihanaahan se on sekin.  Paljon on vielä opeteltavaa, mutta tämän aiheen opiskelu on herkkua. 


Talvisin tykkään kalastaa eniten semmoisia köllikkäahvenia ja kesällä jigailen kuhan toivossa. Suurin ahven, jonka koskaan olen saanut, jää pikkuisen alle kiloon: 967 grammaa. Sitä maagista rajaa siis tavoitellaan. Isoin siika on 1,2kg, isoin kuha 1,7kg ja isoin hauki 4kg. Ei mitään elvistelykaloja, mutta haastattelijan pyynnöstä mainitsin ne :) 


Mieleenpainuvin kalastusreissu taitaa olla viime kesältä, kun lähdimme pienellä porukalla viikonlopuksi Kallavedelle saareen telttailemaan ja kalastamaan. Se oli elämäni ensimmäinen kunnon telttaretki ja tarkoitus oli olla pari yötä saaressa ja kalastella ilman kiirettä. Kaikki menikin tosi mukavasti ja sää suosi. Mieleenpainuvan reissusta teki kuitenkin se, että iltapäiväkalalla ollessamme hauki nappasi minun vaappuun ja ajattelin vapauttaa pienen hauen nopeasti ilman pihtejä. Nopea vapautus vaihtui muutaman tunnin kärsimykseen, sillä hauki teki pari äkkiliikettä ja kappas, olinkin itse vaapussa kiinni. Hauki sai vapautensa ja minä päivystyskeikan. Kalastus oli siis keskeytettävä siksi aikaa, että koukku saatiin kädestä irti. Soitimme apuvoimia ja ajoimme veneellä lähimpään rantaan, jonne autokyyti saapui. Päivystyksessä asia hoidettiin nopeasti pois päiväjärjestyksestä ja illaksi pääsin vielä takaisin kalaan. Eikös se ole niin, että on olemassa kahdenlaisia kalastajia, niitä joilla koukku on uponnut ihoon ja niitä, joilla se ei ole vielä uponnut. Loppureissu menikin sitten onneksi kuin Strömsössä vaikka kyseessä olikin ihan eri saari :) 


Lempivieheitä on vähän hankala laittaa paremmuusjärjestykseen, koska sellaisia vieheitä ei olekaan, jotka toimisivat aina. Eli oikeastaan kaikki omistamani vieheet kuuluvat top-listalle, niiden järjestys vaan aina vähän vaihtelee sen mukaan, onko kaloja noussut. Pilkkihommissa eniten tykkään pilkkiä mikrotasureilla ja yksi suosikeista on Heikuran laatukeskuksen Sieppari tasari. Lisäksi on kertynyt kymmeniä muita mikrotasureita, joista monet olen ostanut ”löytökorista” ilman alkuperäistä pakkausta. Isommista tasureista en pysty nimeämään mitään tiettyä mallia, kaikkia rasiasta löytyviä pidän yhtä hyvinä siihen asti, että yksi antaa jonkun mahtikalan. Sitten nostan sen tasurin top-listalle. Pystypilkeistä oma suosikki on Kalamies ihan sen nostalgisuuden vuoksi, en usko, että se on kuitenkaan kalastavin pystypilkki :) Kesäkalastuksesta en osaa muita suosikkeja nimetä kuin Bete Lotto ja jigit. Jigeillä on mukava kalastaa, koska jigailu on niin monipuolista: väri, muoto, koko, uintisyvyys, käsiala… 

Perustin puolisen vuotta sitten kalastusaiheisen blogin. Idea oli ollut mielessä muutamia kuukausia, koska halusin alkaa kirjoittamaan kalastusreissuja muistiin. Eräs ystävä yllytti aloittamaan blogin, joten pistin blogin pystyyn. Tavoitteena olisi saada blogiin meheviä reissuraportteja, uskomattomia saaliskuvia ja tietenkin uusia lukijoita eli tavoitteet on korkealla ;) Blogi on ollut aika hiljainen kommenttien suhteen, joten niitäkin olisi mukava lueskella.

Aloitteleville kalamiehille ja kalanaisille haluaisin toivottaa kärsivällisyyttä. Kaloja ei tule joka reissulla, mutta siitä ei kannata lannistua. Jokaisella reissulla oppii varmasti jotain uutta, vaikka munat menisivätkin pataan. Kalareissuilta kotiin palatessa ajatukset saattavat olla jo seuraavassa reissussa: mitä voisin tehdä toisin ensi kerralla? Kaikesta oppii, ei pelkästään virheistä. Jos kalaa ei tule, vika ei välttämättä ole kalastajassa. Kyllä se yritys palkitaan jossain vaiheessa.


Kannattaa tutustua muihin kalastajiin. Netissä voi vaihdella mielipiteitä ja saada vinkkejä, ja jos välimatkaa ei ole paljon, tehdä vaikka yhteisiä kalastusreissuja. Jotkut viihtyvät yksinkin kalassa, mutta minusta kaikkein mukavinta on kalastaa ystävien kanssa. Ja onhan ne saalispönöt helpompi ottaaa kaverin kanssa :)Blogin lukijoille itsestäänselvät terveiset: muistakaa käydä kalassa :)

Kireitä siimoja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti