Translate

maanantai 17. elokuuta 2015

Hauenkalastaja Timo Palokas

Haastattelu tehtiin mailitse ja oli hienoa jututtaa suurten kalojen kalastajaa, kiitoksia! 

Timo Palokas, 34 vuotias Savage Gear Team Finland ja Specimen Finland seuraan kuuluva Pietarsaarelainen kalastaja.

 Ensi kosketukset taputeltiin mökkilammella jo edesmenneen vaarin kanssa heti kävelemään oppimisen yhteydessä.
Timo ja 113cm hauki. Uistin Savage Gear Deviator ja väritys Firetiger.


Miten innostuit kalastamaan isoja haukia? 

Nuorempana tuli kalastettua kaikkea mitä nyt vaan siimanpäähän saattoi eksyä. Ainahan se hauki on kiehtonut, mitä enemmän on lajiin tutustunut sitä enemmän se kiinnostaa. Lopullinen niitti kai tuli kun isompien vieheiden trendi rantautui tänne pohjanmaan lakeuksillekkin asti ja saaliiden keskikoko kasvoi sitä myötä huomattavasti.

Kalastussettisi/setit hauen kalastuksessa?

Mukaan lähtevät setit vaihtelevat olosuhteiden ja kalastusmuodon mukaan, olen pyrkinyt vähentämään mukana kannattevaa määrää ja yleensä nykyään mukana kulkee 2 settiä, toinen raskaampi ja toinen kevyempi. Eniten peliaikaa vavoista saa Savage Gearin 8'6 jalkaiset Big Pike ja Custom Predator sarjan järein malli. Kelat vaihtelevat jonkin verran riippuen minkälaisia välityksiä kaipaan, järeän vavan seuraksi haluan järeän kelan joten 6000-sarjan ambassadeurit ja Daiwan Lexa sarjan isoin 400-koko päätyvät yleensä vavan päälle.

Kalastusmuodot?

Aiemmin olin ehdoton viehekalastaja, nykyään arsenaali on laajentunut myös täkykalan käyttöön eri muodoissaan, melkolailla kaikki käy. Mieluisinta on heittokalastus jerkeillä ja isoilla kumeilla.

Kalastatko mieluiten järvellä?

 Mieluiten kalastan sisävesillä, eniten peliaikaa saavat joet. Tänä vuonna on paljon tullut haeskeltua ja testailtua uusia järviä kun jokien virtaukset ovat vieläkin kevättulvien luokkaa.

Suurin hauki ja millä/mitenkä tuli?

Toistaiseksi suurin hauki on 2014 helmikuussa relaxin 23cm shadia purrut 13.9kg

Onko nykyajan kehitykset uistimissa parantaneet hauen kalastusta vai onko vaikeampaa
valita, että käyttäisikö nyt jigiä, vaappua, lusikkaa, spinnerbaittia jne.?

Uistimien kehitys on tuonut paljon valinnan varaa, toki mukana roudattava määrä kasvaa helposti järjettömäksi, mutta koitan nykyään tiivistää käytettävät vieheet reissua edeltävänä päivänä mieluusti kahteen isoon rasiaan. En taida enää omistaa juurikaan vaappuja tai lusikoita. Vanhoja vieheitä olen lahjoittanut ja myynyt pois joille ei itsellä ole käyttöä.

Onko kalastuksesi tai ajatukset kaloista, kalojen käsittelystä yms. muuttunut vuosien aikana, kun olet harrastanut kalastusta?

On, kunnioitus varsinkin haukea kohtaan on kasvanut mitä enemmän tietoa on tullut omaksuttua, kalankäsittely on myöskin parantunut, vaikka siinäkin aina petrattavaa löytyy.
Nykyaikana onneksi tietoa on hyvin saatavilla ja kaikki voivat oppia hyvästä kalankäsittelystä. Vapautusmattoja/punnituspusseja yms vastuullisen kalastuksen apuvälineitä on myös nykyään helpommin saatavilla kun kaiken voi tilata netistä pienemmilläkin paikkakunnilla joissa ei yleensä erikoisliikkeitä ole.

Kertoisitko omia kokemuksia kuinka voi löytää isoja haukia keväällä ja syksyllä, sekä 
vaikuttaako värit mielestäsi pyytävyyteen?

Kevät ja syksyhän on hauenkalastuksessa "helpointa" aikaa, syksyllä isotkin hauet löytyvät yleensä matalammasta tankkaamasta talven varalle, sisävesillä pikkukalat kerääntyvät myös tiiviimpiin parviin veden kylmetessä joten tankkaavat hauet löytyvät yleensä lähistöltä heittomatkan sisältä kunhan syöttikalat löytää ensin. Keväällä taas hauet alkavat kerääntyä kutupaikkojen lähelle ja silloin samaltakin pieneltä alueelta on mahdollista saada useampikin parempi kala, mikä muun aikaa vuodesta on sisävesillä ainakin todella harvinaista.
Värien suhteen en ole itse niin kranttu, jaottelen vieheet lähinnä luomuihin ja ärsykeväreihin, sävyeroja ja kuviointeja en pidä yhtä olennaisena. Pyrin ennemmin kalastamaan tarkemmin vaihtelevilla uitoilla kuin käymään läpi kymmeniä eri värikombinaatiota

Suosikki uistimet/värit?

Savage Gearin freestyler jerkkiä löytyy aina mukana ainakin väreissä särki ja firetiger, Mikko Okkosen custom maalaama pinkki freestyler on myös ollut todella kova! Deviator jerkki firetiger värissä on myös lähellä rajattoman luoton statusta. 40cm real eel motor oil värissä on myös melkolailla aina mukana. Tänä kesänä Savagen Glide Swimmer on myös uinut itsensä ykkösketjuun.


Kuvassa Timo, Mikko Okkosen maalama Savage Gear Freestyler jerkki ja sillä tullut hauki. 


Mitä haluaisit sanoa blogin lukijoille?

 Iso hauki on hieno saalis, mutta myös arvokkain kala vesissämme. Käsitellään saalista kunnioituksella ja vapautetaan isomukset takaisin hyvässä kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti