Translate

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Vaapuntekijä Lauri Nolte, TNT vaaput.


Vaapuntekijä Lauri Nolte, TNT vaaput.


Haastattelu on tehty sähköpostitse.

Lauri Nolte 14v ja asuinpaikka pääasiassa Savonlinnassa itä-suomessa, rannalla saimaan. "Lempikalastuslajia on vaikea sanoa, mutta erityisesti lohen perhokalastus on löytänyt paikan läheltä Laurin sydäntä. "
 " Ensimmäistä kertaa fisujahdissa en muista, mutta ensimmäiset muistikuvat kalastuksesta on ahvenongelta puruvedellä. Innostusta ei varsinaisesti ole ollut koska olen kalastanut melko varmasti siitä lähtien kun on vapa näpeissä pysynyt, eli toisinsanoen koko suku on kalastuksen harrastajia täynnä. "


Milloinka kiinnostus vaappujen tekemiseen heräsi ja voisitko kertoa vaapun nimi historiasta yms?
Vaapun tekoon innostus tuli vähitellen perhojen sitomisen aloittamisen jälkeen, viimeinen niitti oli kun kummisetä osti "Vaapuntekijän opas" nimisen mainion kirjan. Ensimmäinen vaappu syntyi ehkä noin 2,5v sitten. Idea vaappujen myymisestä heräsi kun pakit alkoi täyttyä omilla vaapuilla joilla myös tuli kalaa, ensimmäinen ja tätä kirjoittaessani ainut myyntimalli, Ahvenainen syntyi minulle rakkaaseen lajiin ahvenenuisteluun. Tosiaan olen tuotantovastaava yhden miehen pajassa nimeltä TNT vaaput, nimellä ei ole juurikaan tarinaa, se vain on lyhyt ja ytimekäs sekä mieleenpainuva.Vaappuja nakerran sekä itselleni,  että muiden käyttöön, eli myyn sikäli kun on aikaa tehdä. Mutta taidan itse olla suurin tilaaja :)

Kalastatko omanpajan tekeleiden lisäksi muiden tekeleillä?
Kalastan tietty suurimmaksi osaksi omanpajan tekeleillä , mutta välillä on muidenkin erityisesti muiden pienpajojen tekosia.


Esikuvia vaapunteossa löytyy Balsakala foorumilta ja tietysti kaupan vaapuistaki on mallia otettu, usein itse sitä tiedostamatta.

Millainen on sinun mielestä onnistunut ja hyvä vaappu? 
Onnistunut ja hyvä vaappu on tietysti sellainen jolla tulee kalaa, sehän se kalastajan mieltä lämmittää eniten. Ulkonäköön en paneudu sen enempää, koska se on pitkälle makuasioita , mutta tietysti hyvin viimeistelty ja kaunis vaappu herättää kalamiehessä luottamuksen.
Viritteletkö uinteja vai annatko vain olla perusuinnin vaapussa?  
Vaappuja virittelen mallista riippuen, jos on kehitteillä uusi malli , niin yritän löytää erilaisia uinteja mitä sillä runkomallilla on mahdollista saada aikaan, tuotannossa oleviin malleihin en kummemmin uintia viritä koska jos joku malli pääsee tuotantoon sen pitää uida hyvin. Toki uinnin suoristaminen kuuluu uimakoulutukseen aina.
 
Saaliit TNT vaapuilla on tähän mennessä olleet ahvenia, säyneitä, haukia, kirjolohia ja kuhia. 
" Suurin kala minun pajan tekeleellä on tällä hetkellä 6 kg hauki,  joka tosin ei ole minun saama. Kyseinen kala otti 5,5cm pitkään Ahvenaiseen! "

 Tenon reissu jäänyt mieleen

" Hauskoja kalastusreissuja on todella paljon ja parhaat muistot ovat tulleet hyvällä porukalla retkellä ollessa. Erityisesti usean viikon pohjosen reissuilla tapahtuu aina jotain erityisen mieleenpainuvaa kuten tämän kesän Tenon reissulla karannut lohi (7-8kg) jonka kanssa painiskelin melko pitkään ja juoksin Tenoa noin 70 metriä sen perässä, kala vei taiston katkaisemalla siiman terävään kiveen, mutta ehkä tämä on tähän mennessä mieleenpainuvin muisto kalastuksesta. "
 Mitkä asiat ovat haastavampia vaapun teossa ja mitä vinkkejä
antaisit niille, jotka haluaisivat aloittaa tekemään omia vaappuja?

Vaapunteossa mielestäni haasteellisinta on hyvän uinnin löytäminen , mutta kun kokemusta karttuu niin hyvät uinnit löytyy entistä useampiin vaappuihin. Vaapunteko ei ole niin vaikeaa kuin monet ehkä luulevat, joten suosittelen kokeilemaan,  mutta varoitan : tähän jää koukkuun! :D
Terveisiä lukijoille, olkaa viisaasti vesillä ja jättäkää kaljottelu mielummin kuivalle maalle, tietty toivon kaikille kireitä siimoja!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti