Translate

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Eemeli -vaaput

Haastattelu tehty mailitse. Kuvia voi nähdä vain valmistajan kotisivulta.

Milloin kiinnostuit kalastuksesta ja mistä syntyi kipinä vaappujen tekoon?
Lohenkalastus sai alkunsa 2000-luvun alkupuolella ensimmäisillä kalareissuilla Tornion- ja Tenojoelle. Varsinainen hurahdus on kai tapahtunut noin 2005, jolloin poika pisti isäänsä paremmaksi nappaamalla ensimmäisen vonkaleensa. Sen jälkeen on lohireissuja Tornionjoelle tehty yhdessä vähintään kerran vuodessa. Myös innostus omien vaappujen tekemiseen sai alkunsa noina ensimmäisinä lohensoutuvuosina. Piti saada omannäköisiä vaappuja sekä muodoltaan, malliltaan että värimaailmaltaan.

Vuoletko jokaisen vaapun vai onko rungot sorvattuja?
- Aluksi vuoltuja, tasaisemman laadun takaamiseksi nykyään sorvattuja.

Mistä ideat tulevat vaappujesi värityksiin?
- Eemeli-vaappujen värimaailman taustalla on suunnittelijamme luovat ideat.

Esikuvia vaapunteossa?
-Wäylä

Teetkö jokaiselle vuodelle omanlaisia värejä vai onko pysyvää värikarttaa
syntynyt?
-Suurin osa edellisien vuosien väreistä pysyvät mallistossa. Uusia värityksiä kehitetään joka vuosi lisää.

Mikä on haastavinta vaapun teossa?
Vaapun tekemisessä on paljon huolellisuutta vaativia työvaiheita. Kaikkien työvaiheiden on onnistuttava täydellisesti kussakin vaapussa.

Mille kalalle suosittelisit vaappuasi ja olisiko joitakin ottavia
väriehdotuksia?
Eemeli-vaaput on suunniteltu pääasiassa lohen kalastukseen uintinsa ja väriensä puolesta. Toki ovat pyytäviä pelejä myös taimenelle ja kirjolohelle. Värien valintaan liittyy paljon asioita kuten vedenkirkkaus, korkeus ja lämpötila, sää ja ajankohta. Alkukesästä yleensä käytämme hieman kirkkaampia värejä. Yksi parhaista värityksistä on ollut kelta-musta-punainen, (Esim: 2014/10). Keskikesällä valitsisin puna-musta-kulta, mikä on ollut varsin toimiva väriyhdistelmä, (Esim:2014/1, mikä toimii myös Eemeli-vaappujen logovaappuna). Loppukesästä yleensä toimivat tummemmat väritykset, (esim: 2014/8, on antanut hyvin kalaa loppukesästä.)


Mikä tekee Eemeli -vaapusta hyvän?
-Eemeli-vaapuista tekee hyvän sen pitkään hakemalla ja kokeilemalla viritetty uintiliike. Lisäksi Eemeli-vaapuilla on omanlaiset värimaailmat, mitä ei muilta valmistajilta löydy.

Mikä on enkka vaapullasi?
-Isoin kala mikä on saatu ja merkattu tilastoihin on 14,7kg lohi Tornionjoelta viimekesänä. (Kuva löytyy kotisivuilta, http://eemelivaaput.net)


Yhteystiedot, vaapun hinta yms.?
-Hinnat, yhteystiedot ja muu tarvittava info löytyy osoitteesta http://www.eemelivaaput.net

Mitä haluaisit sanoa blogin lukijoille?
-Ei kannata aina luottaa vain vanhoihin tapoihin ja tottumuksiin. Rohkeasti kannattaa kokeilla eri tilanteissa hieman erilaisia värityksiä ja uinteja, kuin mihin on tottunut. Tulos voi olla yllättävän hyvä.
Hyvää kevään ja kesän odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti