Translate

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Vaapuntekijä, Jorma Turunen

Vaapuntekijä, Jorma Turunen

Syntynyt 09.06.1944 Enossa , Joensuussa. 
Nykyään uistelee paremmilla kalavesillä...

Lähteenä olen käyttänyt Ilkka Jukaraisen  uistin –kirjaa ja Googlea(sen avulla löytynyt tekstiä/kuvia foorumeilta, huuto.netistä jne.).  Omia havaintoja/mielipiteitä olen tietenkin viljellyt tekstiin. Muut lähteet olen kans maininnut tekstin yhteydessä
Halusin tehdä kirjoituksen Jormasta ja hänen tekeleistään, koska on sen verran kova esikuva ollut minulle vaappujen teossa ja ansainnut tämän artikkelin blogiini monestakin syystä. Tehnyt legendaarisen haukiuistimen ja sai siihen hienon käärmemäisen uinnin aikaiseksi. Monet kalastajat ovat lumonneet  ukoilla monituiset suurhauet.  Etenkin suurhaukijahtiin suuremmat mallit ovat omiaan. 

Turus-ukko 
Isoja vaappuja ei oikein ollut saatavilla ja Jorma alkoi sellaista tekemään omaan käyttöön . Kalastusreissuilla kävi  Ahvenanmaan saaristossa  ja olisi pitänyt päästä syvälle haukien luo, siitä syntyi tarve kehittää vaappu...   Turunen teki parturihommia ja siinä samalla ajatteli kalastushommia, lattiaharjan varresta lähti idea liikkeelle ja niin syntyi Turus-ukko. Kalaa alkoi tulemaan ja niitä veisteltiin kavereille,  sekä myyntiin.  

Alkuajan Turus-ukko –vaaput olivat pullukkamaisempia rungoltaan  ja ajansaatossa runko muuttui hoikemmaksi (sekä etuosa/nokka tuli terävämmäksi) kalannaurattajaksi. Uintilevy tehtiin alumiinista  ja  vaappu ui helposti syvällä pienelläkkin uisteluvauhdilla tai kelauksella.  Vaaput olivat pääosassa signeerattuja ja vaappua sai monessa koossa, valmistuksessa ainakin on ollut tälläisiä : 3, 5, 7, 9, 12,  20, 30, 40cm ja tilauksesta  sai suuriakin mallia. 


Nämä kaksi  on minun Turus-ukko -kokoelmastani. 


Turus-ukko nousi huikeaan maineeseen 90-luvulla ja vaaput ovat kysyttyä tavaraa, niin keräilyyn kuin kalastukseen.  Huuto.net: issä oli ollut myynnissä kerran yksi harvinaisuus, 30cm pituutta ja siinä rungon perällä luki näin:
” Turus Ukko on käsintehty harvinaisuus sinänsä yhtään samanlaista identtisesti ei ole eikä tule ”
Esim. Vuonna  1991 Jorma teki speciaalisarjan , jokainen vaappu on numeroitu. Nämä ovat harvinaisuuksia ja uniikkeja väreiltään.  
Teki muutakin speciaalia esim. Kuukausivaappuja ja sitä oli neljää kokoa: 20,30, 40 ja 50cm. Jokaista kokoa tehty vain viisi kappaletta /per kuukausi , numeroituna painoksena. Jokaisessa kuukaudessa oli tietenkin sen kuukauden kuvaava aihe vaapussa. Vaapuissa kirjoitettu aina Turus-Ukko ja kuukaudennimi, sekä numero.
Esim. Turus-ukko Heinäkuu 1/5

Kuvassa minun Turus-ukko -kokoelmastani vanha vaappu ja sillä saatu hauki(viime kesänä  Lahnajärvellä). 


Turus-ukko värejä oli moneen lähtöön ja tässä värityksien nimet:
Bastö Special, Hopearaita, Ahven, Silakka- Ukko, Suomen Mestari, Haudankaivaja, Poppamies,Tenunenä, Savolax, Kateus, Musta Paroni, Kuningaskalastaja, Turkoosi ja Pronssi-ukko.
Etenkin salmakuviointi vaapussa teki minuun aikoinaan vaikutuksen ja mielestäni se vieläkin näyttää hienolta ja uniikilta. Jossain vaiheessa oli Turus-ukko peltiäkin tehty ja siinä oli 7 eri  vetopistettä, eri kohdasta tuli erilainen uinti peltiin.  Oli värillistä ja ei värillistä peltiä.  Näistä pelleistä ei oikein ole sen enempää tietoa saatavilla,  muutenkin hyvin niukasti löytyy tietoa, vaikka kuinka kaivaisi tekijästä tai Turus-ukosta Googlen -avulla.

Nykyään Jarmo Rapalan omistama LGH-uistin valmistaa myös Turus-ukko –vaappua Vääksyssä. Nykyään firman nimi on  Suomen Uistin(http://www.suomenuistin.fi/ ).
Teksti lainattu Suomen Uistimen kotisivuilta Turus-ukko kohdasta:
 ” Joensuulaisen Jorma ”Ukko” Turusen kehittämät vaaput nousivat 1990-luvulla kovaan maineeseen suurten kalojen pyytäjinä, olivatpa sitten kyseessä jättisuuret vaaput hauille ja kuhille tai pienet mikrovaaput siioille ja jalokaloille. Suurimmat Turus Ukon haukivaaput olivat liki puolimetrisiä ja niillä saatiin runsaasti yli kymmenenkiloisia haukia.
Turus Ukoille ominaista on voimakas ja erittäin hitaassakin vauhdissa toimiva uintiliike. Se syntyy rungon voimakkaan kaarevasta, melkein lentokoneen siipeä muistuttavasta muodosta.
Turus Ukon tuotannosta on mennyt vuosien ajan valtaosa ulkomaille, jossa se on jopa tunnetumpi kuin kotimaassaan. Nyt painopiste on taas kotimaassa, niin perinteistä käsityötaitoa vaalivassa valmistuksessa kuin vaappujen tarjoamisessa suomalaisille kalamiehille. ”
Tässä kuvassa nykyistä tuotantoa, nämä olen ostanut Prismasta. 
Muita malleja Turuselta:


Vaappuja oli monenlaisia Turusella  ja yksi niistä erikoisimmista oli jigivaappu. En ole varma, että tehtiinkö sitä Turus-ukko nimellä vai mitenkä. Vaapun mahan alle oli lisätty jigi, paino ja hajuste. Samankaltainen vaappu on tällä hetkellä saatavilla oleva Hali Veil –vaappu hapsuineen.

Tämmöisiä tekstejä ainakin löytyy monesta Jorman tekeleestä ja joskus menee kalastajan/harrastajan pää sekasin, että onko Jorma sitä tehnyt vai mitenkä… sekä välillä foorumeilla/kirppareilla yms.  sekoitetaan vaappuja Turus-ukkoon.  Eli tekstit tekeleissä: Turunen, Kilpa-turunen ja  ukko by turunen.  Nämä ovat omia malleja, eikä Turus-ukkoon liity mitenkään, vaikka joissakin muoto olisi hyvinkin paljon samankaltainen. 

Ukko Turunen kuvassa ja kuvan lähde http://www.era-lindroos.fi/ppics/prdpics/223.jpg : 
Ukko Turunen ja Tavi Raketti –vaappua saa Erä-Lindroosilta, mutta ei ainakaan sivujen mukaan verkkokaupasta: (http://www.era-lindroos.fi/ftr.php?lang=fi&prc=1&ts=9&ata=15 )
Lainaan tekstiä Erä-Lindroosin tuosta linkistä löytyvästä vaappujen kohdista:

Ukko Turunen:
Turus-Ukko -vaapun kehittäjän uudet vaappumallit. Ukko Turunen -vaapun reilu uinti houkuttaa nirsoimmankin hauen ja kuhan ottipäälle. Vaapun materiaali kelluva (umpi)muovi, uintisyvyys koosta riippuen 2-3 m. Koot 90 ja 120 mm. 

Kuvassa Tavi Raketti ja lähde http://www.era-lindroos.fi/ppics/prdpics/249.jpg :


Tavi Raketti:
Karvaselkäinen, houkuttelevalla uinilla varustettu ottivaappu kaikille saalistajille. Tuttua Turus-laatua heittokalastukseen sekä vetouisteluun. Koot 40 ja 55 mm.Turusen vaappuja sai messuilta tai markkinoilta ostettua ja Tavi Rakettiinkiin (vaappussa, missä on karvareuhka) liittyy pieni hauska juttu: "Savolainen kalamies Pikku Pietari antoi minulle lempinimen Tavi Raketti -käyttämäni David Grocket –hatun innoittamana.  " Tämmöinen teksti löytyy nimenomaan Tavi Raketin pahvista.
Turusen  vaaput ovat olleet kovia ottipelejä , etenkin koskikalastuksessa ja nimenomaan tuo Tavi Raketti kelvannut hyvin esim. kirjolohille. 

Kuvassa  meikäläisen kokoelmasta Turunen -vaappu.
Kesällä laitan heti kyseisen vaapun koetukselle, saas nähä mitä kalaa antaa Roineelta ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti