Translate

maanantai 14. huhtikuuta 2014

Ukt

Ukt -vaappujen tekijää pääsin haastattelemaan mailitse ja nyt hieman myöhässä juttu ilmestyy blogissani, antakaa anteeksi... :)

Ja pieni mainoslausahdus vaapuista:
" Jo pitkään oli soudettu tyhjää, sitten huomasin pakissa Ukt:n... Taivas repesi. "Kuvassa ensimmäiset tekijän omavalmisteet Milloin kiinnostuit kalastuksesta?


Kalastus tuli varmaan aloiteltua 5 ikävuoden tietämillä kesämökin laiturilla ongitellen ja talvella pilkitellen. Siitä lähtien on vesien äärellä viihdytty enemmän tai vähemmän säännöllisesti. "Mikä sai sinut innostumaan tekemään itse vaappuja ja kuinka kauan olet harrastanut vaappujen tekoa?


"Täysin mieleisiäni vaappuja ei paikkakunnalta löytynyt ja pohjaan jääneet uistimet tympäsivät sen verta, että ajatus itse tekemisestä syttyi. Lisäksi suosikkivaappuani (hp:n pienempi malli)) ei valmistettu enää, haalin niitä aina kun jossain oli myynnissä ja niitäkään ei huvittanut pohjaan enää jättää. Vaapuntekoa olen harrastellut vuoden verran, keväällä 2013 tuli maalailtua ensimmäiset vaaput, osa vaapputarvikkeen valmisaihioita ja muutama itse vuoltu. Kalakaverini innostuminen samoihin aikoihin vaapun tekoon, tuskin hidasti innostusta. Vieläkin kimppamaaleilla ja samalla maalauspömpelillä mennään sulassa sovussa."


Onko esikuvia vaapunteossa?


" Kyllähän nämä vanhat suomalaiset mestarit, LGH jne. ovat jonkinlaisena esikuvana. Yksinäisenä innoittajana varmaan myös balsakalallakin(www.balsakala.com) kirjoitteleva RJN vaapunluoja Raine, jonka maalaukset ja vaaput miellyttävät kovasti silmää. "
Mistä saat inspiraatioata vaappujen värimaailmaan ja onko jotain lempiväritystä?

" Tässä on vielä paljon kehittymisen varaa, muiden värejä varioimalla ja jotain omaa lisäämällä on menty tähän asti. Foliopintoihin mieleiset värit löytyy helpommin ja niitä tulee todennäköisesti jatkossa olemaan valmistamani vaaput suurimmissa määrin. Foliopainatus ja eriväriset foliot kiinnostavat pinnoitusmateriaalina. Lempivärinä monesti kuparin, pronssin ja punaisen sävyt. Monesti parhaat värit syntyvät puolivahingossa, kokeillaanpa tätä periaatteella, myös "legendaarinen" väritys ensimmäisestä maalaussessiosta syntyi näin. "


Mitenkä kuvailisit Ukt -vaappua/vaappuja?

" Vielä muotoaan hakeva, perinteitä kunnioittava lohikalojen herkkupala. "


Mitä kaloja tykkäät eniten kalastaa ja oletko kehittänyt vaappua juurikin jollekkin tietylle kalalle?

" Taimenen koskikalastus on eniten mieleeni ja vaappuja tehdessä päätavoite on hyvin virtaa kestävä vaappu. Myös perhokalastus on lähellä sydäntä, kalalajit pysyvät koskivesien asukeissa. Vetouisteluakin tulee joskus harrastettua, siihen on myös kehitteillä perinteinen foliopintainen taimenvaappu. "


Käytätkö vain omanpajan tuotoksia vai löytyykö pakistasi muidenkin tekeleitä ja jos löytyy, niin mitä?


Käytän myös muita, Hp,Ottiviehe,Emi,Smeds, Jamo jne Tarkoitus kuitenkin siirtyä omavalmisteisiin testausmielessä yhä enemmän. "
Isoin/isoimmat kalat omilla vaapuilla?

" Valmisaihioilla kirjolohi 3kg ja taimen 50cm. Itsevuolluilla taimen 35cm,  mutta vasta yksi kalareissu takana niillä. "

Yhteystiedot, hinta tms.?

" Tänne voi postia laitella ja kysellä : ukkosentuoja@gmail.com. Harrastus ainakin toistaiseksi, joten isoja massoja tai nopeita toimituksia en pysty lupaamaan, mutta mielelläni jonkun vaapun väsään toki, vaikka toiveväreissä. Kaiverrerut foliopinnat, vaikkapa jollain tekstillä onnistuu myös. Malleina noin 60 mm painottamaton koskivaappu, painotettu 65mm lohivaappu ja vetouisteluun noin 90mm taimentikku. Aihiot itsevuoltuja, eli eivät täysin samanlaisia keskenään ja kädenjälki todellakin näkyvissä. Materiaalina balsa, mutta s-postilla lisää, ken kiinnostuu."


Mitä haluaisit sanoa blogin lukijoille?

" Mukavia hetkiä hienon harrastuksen parissa ja erittäin kireitä siimoja koskien kuohuihin ja jokien varsille 2014! "
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti