Translate

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Ahventa, eikä haukea

1.6.2014
Sain illemmalla hauen Meppsillä(josta olin viimeksi kirjoittanutkin) ja oli tarkoitus ahventa saada lipalla sen jälkeen, mutta kaloja ei vaan tullut hauen jälkeen enempää.
Pullopostia ei ilmaantunut, mutta terveisiä vesiltä kylläkin... Jonkun synttärikassi oli ajelehtinut anopin rantaan. Ihmiset voisivat enemmän ajatella ja viedä roskit kotiin,eikä heitellä luontoon/vesiin roskiansa.Ahvenkalastuksen välineet

Tällä hetkellä käytän etupäässä Shimano Zuraca -avokelaa ja Patriot Caliber -vapaa , mutta myös samalla setillä saalistan pieniä haukiakin pienillä uistimilla.  Siimana olen käyttänyt monofiilia ja paksuus vaihdellut hieman, mutta etupäässä 0,25-0,28mm.
Haukipaikoilla olen käyttänyt lyhyttä 15cm peruketta, mutta muuten käyttänyt pientä lukkoleikaria uistimen lisäksi ahventen metsästyksessä , jos tiedän ettei lähistöllä yleensä hauet ole riesana.

Ahvenia kalastan(heitellen) eniten pienillä  lipoilla ja vaapuilla, parhaiten tulosta on tullut lipoilla. Satunnaisesti ahvenia on tullut myös isoilla vaapuilla tai lusikoilla heitellen tai uistellen.
Pakkini ykkösvieheet: Mepps, Rublex, Kuusamon Uistin ja Abu.

8.6. Roineella

Olen lainannut kalakaverini venettä ja moottoria, kun oma perämoottori on tällä hetkellä korjauksen alla. Valitettavasti vesijäähdytys on jostain syystä lakannut toimimasta...


Vetouistellen ei tullut ahventa tai heitellenkään Roineelta, mutta rannassa lokki oli tyytyväinen.
Lokki oli syönyt kuollutta haukea yhden poukaman rantakivikoilla.

Järven vaihto

Päätin lähteä Roineelta ja siirtyä "paremmille apajille", elikkä sain kyydin kihlatultani kalakaverini järvelle(Lahnajärvi).  Sieltä tavoittelin alussa haukea, mutta ei siellä ketään ollut kotona luupäistä tai ainakaan ottipäällä, jotenka aloin lopussa laiturilta testailemaan ahventa lipalla.

Pientä ahventa oli kauheasti ja terhakkaasti kävivät nyppimässä lippaa, sekä seurailivat paljon Meppsin liikkeitä. Sieltähän ne ensimmäiset ahvenet tulikin tälle avovesikaudelle. Pari ahventa irtosi, mutta sentään kaksi nousi ylöskin(C&R).
Molemmat tulivat Meppsin Black Furyllä:


Kalastuksen jälkeen lähdin kahvittelemaan ja pian sen jälkeen uudestaan menin Roineelle heittelemään veneestä käsin Luotosaaren syvemmälle puolelle.
Kuusamon Uistimen tekemä Balance -lippa(Erä -lehden vuosiviehe) maistui ahvenille:


Ahvenet otin talteen ja keitin koirille sapuskaksi kotona.
Meidän koirat on kovia syömään ahventa ja haukea =)

15.6. Ylläri

Ahventa yritin taas jallittaa laiturin päästä, mutta tulikin ylläri. Kala ei ollut ahven , vaan sorva. Ensimmäinen sorva, minkä olen saanut virvelillä. Pienin malli Bete Lotto -lipasta pelitti ja antoi tämän fisun, kun muilla lipoilla ei tullut mitään. Oli tosin kyllä sen verran tuulta, että olisi voinut olla lahnojakin liikenteessä. Eli ei ihme, jos ahvenet olivat jossain muualla piilossa tms.


19.6.  Ja Rublex toimii...

Roineella kävin kihlatun pikkuveljen kanssa kalassa hetken verran, lusikoita hieman ahvenet seurasivat. Siitä vedin johtopäätökset ja vaihdoin uistimeksi Rublex Veltic -lipan, kokoa 2.
Eipä kauaa kuin ahven pamahti kiinni, kuva kalasta ja takaisin kasvamaan.
Jäi reissun ainoaksi kalaksi.

Rublex Veltic -lipasta parempaa kuvaa:Kuvan lähde: https://www.supernova.fi/tuotekuvat/900x600/Veltic%20Vintage%20001.JPG

Jos kiinnostuit Rublex -lipasta, niin käväse sellainen ostamassa viralliselta maahantuojalta:
https://www.supernova.fi/category/279/rublexJA YHTENÄ PÄIVÄNÄ "OPPAANA" NUORELLE KALAMIEHELLE

Kalastuksen saloja pääsin opettamaan/neuvomaan yhdelle innokkaalle nuorelle kalastajalle. Juuri alkanut uusi harrastus ja kova into auttaa paljon , että viihtyy vesillä/laiturin päässä viskelemässä uistinta tuliterällä Angry Birds -kalastussetillä. Siiman päähän sidoin pojalle Kuusamon Uistimen tekemän hyvän lukkoleikarin, että uistimenvaihtokin onnistuisi ilman isänsä pyyntöä tai isän jatkuvaa solmuntekoa uistimenvaihdossa.

Annoin vinkkinä pojalle hänen uistimistaan, että lippaa kumikalan kanssa kannattaa kokeilla ehdottomasti. Sellaiset ovat kovia pelejä hauelle taikka ahvenelle. Tälläkin kertaa olin oikeassa, sillä kaksi ahventa tuli pojalla tällä reissulla ja vieläpä ensimmäiset kalat ikinä ! Huomasin, että nyt vasta se kalastuskärpänen puraisi kunnolla ja intoa poika puhkui vieläkin enemmän kalastukseen. Opetin, että pienet kalat kannattaa vapauttaa takaisin kasvamaan yms.


Ylhäällä kuvassa oleva ahven tuli heittelemällä veneestä Angry Birds umpikela- setillä ja alhaalla samalla setillä soutu-uistellen ahven:


Ahvenet olivat n. 40g luokkaa.

Ja sainhan mieki yhden kalan, kun soutu-uistelimme. Vedin perässä Kuusamon vuosiuistin 2008 (Lätkä) lusikkaa ja ahven päräytti siihen kiinni. Tämäkin ahvenainen C&R, painoa oli 64g.


Nuori kalamies varmasti jatkossakin koluaa pohjukoita ja saaren lähistöalueita Roineella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti