Translate

lauantai 25. lokakuuta 2014

Kirpun Vapa

KIRPUN VAPA

Kalamies.com -foorumilla on aktiivinen kalamies nimimerkillä kirppu ja hän tekee esim. kehimisvapoja tasurin uittoon yms. Vapojen myyntiin kirppu perusti Kirpun vapa nimisen toiminimen aikoinaan. Kirpun löytää vaikkapa täältä: http://www.kalamies.com/kalastus-keskustelut/yritykset-ja-yhteisot-ilmoittavat/kirpun-vapa-56828

Haastattelua miehestä tein aikaisemmin blogiini ja se löytyy täältä:
http://13metrinenhauki.blogspot.fi/2014/01/tasuriahvenia.html



Kuvassa kirpun tekemä kehimisvapa ja AK-Tasapaino, vanha kuore "räkäkiiski" -värillä(kiisken nahalla).

Kirpun tekemän kehimisvavan oston yhteydessä jutskailin tekijän kanssa mailitse siimoista ja uusista tuotoksista.

Oisko jotain suositusta siimanpaksuudessa aloittelijalle monosta tai kuidusta? 
Makuasioita, mutta jotain suuntaa antavaa :) 

" 0.30mm monofiili on hyvä pikkutasurille. Sitä ohuempaa en juurikaan käytä, koska tasurilla ongitaan isoja kaloja.Toki on otettava huomioon, että esim, ässälle se on varmaan liiaan paksu.

Kehoittaisin kokeilemaan rohkeasti 10cm tasuria esim niin, että sinulla on kymppi toisessa ongessa ja seiska toisessa ja uitat ensin kymppiä ja sitten seiskaa.

10cm tasurille, joka painaa yli 20g voi käyttää 0.45mm monofilia. Paksu siima rauhiottaa uintia ja hidastaa pilkin paluuta avannon alle ja näin antaa kalalle aikaa ottaa.

Syvään veteen suosittelen kuitusiimaa, johon on liitetty monofiili tapsi (pari metriä) Painava tasuri on syvässä vedessä kuin jojo venyvän siiman päässä, siksi pääsiimaksi kuitu.

Tasuriongen tulee olla jäykkäkärkinen, tunnokas."




Pyysin vielä kirjoittamaan jotain uuteen vapamalliin(kelaonki) liittyen asiaa tänne blogiin ja tässä tulos nähtävillä:



 Taimen ja kirre vavat


Kelaonkia perhokelatyyppisillä keloilla olen muutaman vuoden tehnyt, niillä onkinut ja niitä kehitellyt, Samoin muilla kelatyypeillä, mutta tuo perhokela on itselle muodostunut mieluisimmaksi. Se on kevyt ja suht tasapainoinen onki kun kelan laittaa perään ja kädensija on siinä edessä. Wigglerin pikkurulla tuli tutuksi viime keväänä kun niitä muutaman sain koekäyttöön. Se osoittautui hyväksi, koska se on kevyt ja siinä on hyvä, laaja-alainen jarru. Sain sillä taimenen niin, että näin tutun kaverin tunturissa ja läksin häntä vastaan jäällä ja juttelemaan. Jätin kelaongen avannolle jarru löysällä. Kun palasin avannolle, niin huomasin, että ongessa on kala kiinni. Taimen oli vetänyt siimaa parikymmentä metriä ja oli tukevasti kiinni koukussa. sain kalan ylös. Myös muutamia muita tärppejä on tullut, joissa siimaa on pitänyt antaa kelalta kalan ensiryntäykseen. Tämä onki siis sopii raudun ja harrin kalastukseen. Niin ja kirrelle ja taimenelle myös.



Kuvassa kehimisvavat 40cm ja 35cm

Toinen asia mihin käytän tuota kelaonkea on Sukeltaja kalastus. Nimimerkki JKV77 (kalamies.com)tekee Sukeltajia, jotkaovat kuin morreja, mutta isompia. Tuota viehettä uitan ahvenlle kesällä. Siihen kun laittaa mato tai toukkanipun niin, niin, että syötti on keskeltä kiinni ja syötin päät liehuvat irtaallaan, niin kyllä ahven ja jalokala ottaa. vieheellä voi onkia 12m saakka. Tuota viehettä on herkallä kelaongella mukava nostella ja uittaa.




Delfiinit Ugly Stic-ja virveli kärjellä











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti