Translate

torstai 9. lokakuuta 2014

Kari Asikainen


Kuvassa Karikko -vaapun vanha logo, kuvan lähde:


Kari Asikainen valmisti vaappuja KJA -stanssilla ja käsittääkseni myöhemmin tuli  käyttöön jo nyt tutuksi tullut Karikko nimi jossain vaiheessa. Pitäisi olla vanhempi kalastaja , että osaisin tuosta nimiasiasta enemmän tai tarkemmin kertoa...kuitenkin tuo "Karikko" -vaappu kehitettiin jo 1980 -luvulla ja se on vieläkin yksi luotetuista ottipeleistä vetouistelussa.Kuvassa kaksi KJA Peukaloinen -vaappuja.
Kuvan lähde:

Karikko Peukaloinen :Uudempi/uusin/nykyinen versio "peukaloisesta" by Suomen Uistin:Kuvan lähde: 

Ylhäällä näkyy hyvin "peukaloisen" kehitys vuosien varrelta, nykyään mallilla ei ole muuta nimeä kuin Karikko 7cm. Luulisin, että peukaloinen nimi jätetty pois nykyisestä mallista, koska nykyinen verstas valmistaa myös LGH Peukaloinen -vaappua ja sehän on se ns. alkuperäinen peukaloinen.

Vaappumalleja oli useita Karilla ja "imitaattori" on jäänyt vahvasti minun mieleeni. Kyseinen vaappu on  hyvin kalan näköinen tekele evineen ja silloin tällöin saatavilla käytettynä foorumeilla kalastajien pakeista.

Imitaattori -mallista tässä kuvaa, imitaattorit ovat kuvassa ylhäällä(älkää välittäkö muista vaapuista):Kari Asikaisen KJA/Karikko malleja olivat ainakin seuraavat: Imitaattori, Pörri, Peukaloinen, Snake, Mutu, Kojamo ja Aslak. 

Jotkut ovat viritelleet vaappuja näppärästi, koska vaaput ovat muoviseosta ja runkoa voi muokata lämmittämällä, näin saa erilaista uintia aikaiseksi vaappuun. Kannattaa kuitenkin lämmitellä ja käyristellä vaappuja varovasti! Alhaalla kuva viritetyistä vaapuista ja juurikin tuolla lämmittämis tyylillä viritettynä:Karikko:a nykyään valmistaa Suomen Uistin, Vääksyssä. Nykyiset vaaput ovat solumuovirunkoisia ja ne eivät vety, vaikka petokalat saisivat pinnan rikki vaapusta. Värimaailma on erittäin laaja ja vaihtoehtoja löytyy melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Tässä on oma suosikkini Karikko -vaapun värimaailmasta:Kuvan  lähde:FISKARI -vaappu

Kari Asikainen on tunnettu myös Fiskari -vaapusta, jota Kari nykyään työstää.
Vaaput ovat arvokkaita, eli hintavia...mutta varmasti tappopelejä taimenelle yms.
On ollut jopa kova haukimagneettikin, vaikka jalommalle kalalle suunniteltu vaaputin.
Vaapulle sopiva uisteluvauhti on n. 4-5 km/h.
Älä kiinnittä vaappua siimaan lukolla tai millään vastaavalla, sillä muuten ei ui kunnolla. Lenkkisolmulla kiinni siimaan  ja kaloja tulee ;)  Vaapun uinti on pientä ja tikkaavaa.Kuvan lähde:

Ja lisää Fiskar -vaappuja:


1 kommentti: