Translate

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Vetenalaiset vehkeet

Tämän kertaisen blogikirjoituksen nimen keksin vuonna 1991 ilmestyneestä elokuvasta: Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet. 
Vetenalaiset vehkeet sopivat hyvin artikkelin nimeksi, koska käsitellään vedenalla tapahtuvaa kuvaamista ja tarkkailua kalastauksen aikana kameralta/kameralla tai laitteella. 

Moni ihminen ei välttämättä  koskaan uskonut, että vedenalaisia videoita voisi kuka vain tavallinen tallaaja kuvata jonain kauniina päivänä tai katsella kalojen liikehdintää laitteen ruudusta vaikkapa pilkillä. Näin suunnilleen itse ainakin ajattelin 90 -luvulla, kun kalastelin mato-ongella, pilkin tai heittelin virvelillä. Olisin halunnut tietää, että missä ja mitä liikkuu tuolla mystisen ahdin valtakunnassa. Nyt se on mahdollista, jos sinulta löytyy ylimääräistä rahaa about 200e tai siitä summasta ylöspäin. ;) 

v.1893 ranskalainen Louis Boutan konstruoi ensimmäisen vedenalaisen kameran. Ensimmäiset värikuvat veden alla otti W.H. Longley v.1923. "  
( Tekstin lähdehttp://www.ursuk.fi/fi/koulutus/tarinat/  )

Luultavasti, jos oikein muistan, niin Erä -lehti testaili 13 vuotta sitten vedenalaista kameraa ja näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon kehitystä eteenpäin. 

Kuvassa Aqua Spy 5000 
( Kuvan lähde: http://www.opm.fi/images_tuoteluettelo/NETTI_AQUA_SPY_5000.jpg )

Vanhemmista laitteista näki musta/valko kuvaa ( esim. vanhoista Aqua Spy -vedenalaisista videokameroista, etenkin Aqua Spy 5000 oli isolla 5" CRT näytöllä varustettu musta/valko videokamera.), vähän niinkuin vanhemman tekniikan kaikuluotaimetkin olivat musta/valko kuvalla varustettuja laitteita, mutta nykyään kalatkin näkyvät värillisenä vedenalaisessa kamerassa ja kaikuluotaimen kalakaareissa. 

Alhaalla kuva Aqua Spy Micro -vedenalaisesta kamerasta: 


( Kuvan lähde: http://www.opm.fi/images_tuoteluettelo/Aqua_Spy_Micro.jpg )Vedenalaiset kamerat/laitteet ovat tulleet pienemmiksi ja helpommiksi käyttää. Pienemmät menevät vaikkapa melkein povariin ja mikäpä parasta?:  Hinnatkin ovat tulleet hieman lähemmäksi harrastajien lompakkoa ja monesta verkkokaupasta voi ostokset maksaa osamaksulla, mikä helpottaa etenkin suuremmissa investoinneissa erittäin paljon esim. kaikuluotaimen ja vedenalaisen kameran hankinta samalla kertaa. 


Millainen olisi hyvä kamera?

Ainakin, jos itse olisin tuollaista vempelettä hommaamassa, niin ajattelisin asiat näin: 
- kameran syvyyden säädettävyys olisi vaivatonta
- pystyy hämärälläkin kelillä kuvaamaan/katselemaan
- kameran resoluutio olisi ainakin 300 000 pikseliä
- akun olisi syytä kestää ainakin 6h , sillä kalastusreissut ovat aika pitkiä
- videon tallentaminen, monessa vedenalaisessa kamerassa valitettavasti sitä nauhoittamis mahdollisuutta ei ole...ei ainakaan halvemmissa/vanhemmissa malleissa. (Esim. Aqua Spy Micro -kamerassa ei voi nauhoittaa videokuvaa )


 Walker Downrigger Strike Vision kamera ja tarvikkeet alhaalla kuvassa.
( Kuvan lähdehttp://www.walkerdownriggers.com/Images/C-SV-SMG-CHRrev.jpg )

Käytettynä laitetta ainakin näkee silloin tällöin myynnissä ulkomailla ( Esim. vuonna 2014 joku kaveri pyysi setistä $400. ) 
Kameraa myytiin 2000 -luvun alkupuolella ja kyseinen kamera oli suunniteltu vetouisteluun, että näet uistimen ja kalaniskun samaan aikaan. Strike Vision -kameralla pääsit syvälle veden alle,  mutta kuvanlaatu oli hieman nuhjuista. 
Valoisana/hyvänä puolena voi nähdä sen, että näit kuitenkin kuvaa värillisenä ja sait mahdollisuuden nähdä hienoja kalojen iskuja uistimeen vedenalla ;) 
Sehän se tärkein asia on kuitenkin koko hommassa, eikö vain! 
Kameraa sai myös ostaa musta/valko -versiona. 

Alhaalla yksi pysäytetty kuva videosta, mikä on kuvattu Strike Vision -kameralla:
Jos kiinnostuit kamerasta, niin lue lisää tietoa kyseisestä vempeleestä englannin kielellä: http://www.walkerdownriggers.com/why.choose.strike.vision.htm
WATER WOLF HD
Mahtava uutuuskamera, jota voit käyttää: vetouistelussa, heittokalastuksessa, onginnassa ja pilkillä . 
Water Wolfin avulla näet rajut tärpit, veden alla tapahtuvan elämän, kalojen lähestymiset, karkuutukset jne.
Saat kuvaa erittäin syvältäkin, vesitiivis 100:n metrin syvyyteen ja resoluutio jopa 1280x720p HD, 30fp!
Kamera kuvaa videota  micro-SD kortille ja ladattavalla akulla voit kuvata  4h. 

Kamera voidaan kiinnittää monella tavalla: kelluvaksi , suoraan siimaan vaapun/uistimen tai eteen halutun etäisyyden tai kalastustavan mukaisesti. Kameran käyttö on helppoa ja voit hallita kameraa  messinkisten painojen avulla. 

6, 9 ja 12 g messinkipainot tulevat pakkauksen mukana ja pitävät kameran tasapainossa , kun kamera on  veden alla. 

Voit säätää kameraa haluamalla painolla:

- Ilman messinkipainoa kamera kelluu

- 6 g, kamera leijuu

- 9 g, uppoaa hitaasti

- 12 g, uppoaa

- 9 g painon ja kellukeen kanssa on suurempi kulma

- 12 g painon ja kellukkeen kanssa on pienempi kulma

Vedenalaisten kameroiden hinta ?

Suomen markkinoilla tällä hetkellä on hyvin vähän erilaisia kameramalleja saatavilla, mutta  vedenalle tutkimiseen halvimmat mallit ovat ainakin Aqua Spy Micro ( Hong Kong -verkkokaupassa 169e, norm. 299e http://kalastus.hongkong.fi/fi/veneily/vene-elektroniikka/aqua-spy-micro-vedenalainen-kamera-johdon-pituus-25-m/p/636708/ ) ja Aqua Snake ( Eränetti -verkkokauppassa 189,90e
http://www.eranetti.fi/index.php?act=viewProd&productId=532). 

Tärppien, väsytyksien ja kalojen kuvaamiseen taas löytyy Water Wolf HD (Motonet ja Hong Kong -verkkokaupassa 159e , http://www.motonet.fi/fi/tuote/568028/Water-Wolf-HD-vedenalainen-kalastuskamera  http://kalastus.hongkong.fi/fi/veneily/vene-elektroniikka/water-wolf-hd-vedenalainen-kamera/p/1766436/ )

Jos tykkäät harrastaa valokuvaamista ja haluat samalla käyttää  kameraa vedenalle kuvaamiseen silloin tällöin kalastusmielessä , niin vedenalle kuvaamiseen laadukkaita digitaali ja järjestelmäkameroita löytyy markkinoilta Canon:ilta ja Nikon:ilta. 

Kameraa järkevämpi ratkaisu saattaisi kuitenkin olla nykyaikainen Action kamera, jollaisia löytyy usealta eri valmistajalta esim. Wasp ja GoPro. Laatumerkkien lisäksi löytyy vastaavanlaisia halvempia kameroita satunnaiseen harrastekäyttöön esim. CDON -verkkokaupasta. Näistä kameroista en kirjoita tämän enempää. Kannattaa miettiä vaihtoehtoja ja valitse kamera käytön ja tarkoituksen mukaan! =) 

1 kommentti:

  1. Varmasti aika jännittävää kuvata veden alla. Tuttu kertoi, että heidän työprojektissa on tarve myös tehdä joitain vedenalaisia kuvauksia. Ilmeisesti ROV-töistä siis puhutaan. Kiitos näistä vinkeistä, ehkäpä itsekin joskus hommaa jonkinlaisen kameran! https://www.loxus.com/fi/palvelut/loxus-rov--kalusto

    VastaaPoista