Translate

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Hyviä pilkkejä ja pilkintää osa 2/2

" Jutun kirjoittamiseen sain idean, kun minulle oli tullut viestiä kalasaalis.com:in kautta, että mitä pilkkejä suosittelisin kokeilemaan/ostamaan. 
Kysymys liittyi "kevät-kesä-syksy" - pilkintään, mutta silti ajattelin tehdä tälläisen kaksiosaisen pilkkipaketin luettavaksi, jossa suosittelen omien kokemuksien mukaan pilkkejä ylipäätänsä kokeiltavaksi ja mitkä saattaisi poiketa pyytävyydeltään muista markkinoilla olevista. Eniten kokemuksia pilkinnästä minulla on  Roineella talviajoilta, mutta aikoinaan Lauttajärvellä vanhempien mökillä pilkin ainoastaan veneestä kesällä aktiivisesti ;) "

Ensimmäisessä osassa ( http://13metrinenhauki.blogspot.fi/2013/12/hyvia-pilkkeja-ja-pilkintaa-osa-12.html ) käsiteltiin "kevät-kesä-syksy" -pilkintää avovesikaudella ja mitä pilkkejä suosittelen käyttämään yms.
 Nyt sitten se talviosuus tässä osiossa otettu käsittelyyn ja ahventen kiusaksi mietitään monenmoista pilkkiä ja muutenkin mietitään kirjoittajan omia kokemuksia talvella pilkinnästä.
Pahoittelen jo etukäteen, että olen kirjoittanut paljon "turhaa" jorinaa mukaan...toivottavasti jaksatte lukea  ;P

Kuvassa toinen ahven on kirjoittajan suurin pilkillä saatu ahven n.700g

Talvella pilkkiminen on tullut minulle tutuksi paremmin vuodesta 1999/2000 lähtien , kun jääkaira ja sohjokauha hankittiin kotiin noihin aikoihin. Sitä aikaisemmin vain pari kertaa tullut käytyä pilkillä talviaikaan.
Itse olin lapsena/nuorena tykännyt pilkkiä vain veneestä käsin tai laiturilta ahvenia avovesikausi aikaan ja sen takia talvikalastus oli jäänyt vieraammaksi...toisaalta ei huvittanut vielä silloin alkaa palella pakkasilla ulkona nököttäen ja kairaten. 

Talvella pilkkiminen alkoi kiinnostamaan...

Talvisin alkoi kaivata kesäisiä kalastustouhuja ja rupesin lukemaan enemmän talvisia Erä -lehtiä , joissa kirjoitettiin pilkinnästä. Sen jälkeen sitten meidänkin perheeseen tuli ensimmäinen kaira, joka on vieläkin tallella ja aktiivisessa käytössä . Pienten sinttien perässä kalastelin, mutta kivaa oli! Etenkin aurinkoinen ja keväinen pilkintä osottautui minulle mieleiseksi.

Jääkairasta
Jääkairan virkaa toimittaa meikäläisellä se ensimmäinen hankittu jääkaira, vihreän värinen Mora, 6".
Se on tullut vuosien aikana todettua parhaaksi kairaksi omassa käytössä. Terät, kun on terävät, niin lastuja lentää ja reikää syntyy vaivattomasti! Isompikin kala jo mahtuu tuosta reiästä ja helpottaa kummasti tasapainolla pilkkimistä etenkin isommilla tasureilla. 

On tullut testattua Mora:n lisäksi, erilaisia UR/Heinola -kairoja, vanhaa Vanaja merkkistä  ja Nordic Sea jääkairaa. Jälkimmäinen todettu huonommaksi kairaksi, joita voi markkinoilla olla:  "Hemppuva ja halvanoloinen kapistus, mistä hajosi muutamalla reissulla toinen "kädensija.  Tylsähkö terä , minkä takia kannattaa teroittaa valmisterä heti!"  Näin itse olen kirjoittanut kyseisestä kairasta Hong Kong:in -verkkokauppaan.

Suosittelen lämmöllä Mora Expert ja Ur/Heinola -jääkairoja. Ne ovat oikeasti kestäviä ja saat rahoille vastinetta moniksi vuosiksi, ellet jopa eliniäksesi toimivaa vekotinta.  Muista huoltaa ja pitää hyvää huolta jääkairastasi, silloin pillkiminenkin on mukavempaa yms. 

Kaira kannattaa valita kohdekalan mukaan , pieniä ahvenia kalastaa helposti 4tuuman reiästä pystypilkillä tai morrilla. 

Ai niin ja omaan Moraan ainakin sain halvemmalla varaterät, kun ostin Rapalan UR 155mm terät. Paketin aukaisee, niin esille tulee 150mm uudet terät ja aivan samanlaiset kuin alkureäisen Mora Expertin varaterät 6" kairaan! 

MUUT VARUSTEET 
Talvella kannattaa pitää mukana jäänaskaleita, vaikka olisi kokenutkin pilkkijä. Etenkin ensimmäisillä jäillä ja viimeisillä jäillä jää saattaa olla heikkoa ja salakavalasti pettävää jäätä. Jäänaskaleiden lisäksi olisi hyvä olla, vaikkapa muutama metri köyttä , jos kaveri tipahtaa jäihin. Naskalit ja köysi ei paina, niin paljoa etteikö nitä voisi pitää kalastusreissuilla mukana heikoilla jäillä.   Itse en enää kalastele kovin ohuilla jäillä, sillä en pidä ahventa jäihinputoamisen arvoisena ;) 

Pihdit ja nostokoukku helpottaa, jos isompi kala esim. Kirjolohi, kuha tai hauki sattuu iskemään pilkkireissulla.

Pitkille pilkkireissuille kannattaa hankkia potkukelkka taikka ahkio/pulkka. Itse olen vielä pärjännyt pulkalla ja kevätjäillä käytän potkukelkkaa, jos mahdollista (jos ei ole lunta jään päällä). Potkukelkalla pääsee nopeammin etenemään jäällä ja pääsee helposti kauemmaksikin pilkille. Pulkka on taas fiksu siitä, että siihen saa paljon tavaraa ja kaikkea ei tarvitse kantaa selässä. 

Meinasin unohtaa, mutta sohjokauha on yksi tärkeä varuste terävän jääkairan lisäksi. Jotkut ei pahemmin sohjoa heittele avannosta pois, mutta itse ainakin tykkään pilkkiä ilman sohjoa pilkkireiässä. Etenkin mormuskalla pilkkiessä sohjoa ei saisi olla melkein ollenkaan. 
Satsaa kerralla hyvään sohjokauhaan kuin huonoon ja halpaan, joita saa olla joka talvi ostamassa. Halvat sohjokauhat helpoasti halkeavat tai muuten vaan menevät rikki kovalla pakkasella.

Kuvassa halpa sohjokauha, kauhan kahva hajosi jo toisella käyttökerralla.


Tässä kuvassa laatutyötä alusta loppuun saaakka. Virtain muovityön tekemä sohjokauha on ollut käytössäni jo 15 vuotta ja pysynyt uudenveroisena, vaikka aktiivisesti sitä olen käyttänyt. 
Pilkkivavat

Pilkkivapoja on monenlaisia, kokoisia ja erilaisilla kärjillä varustettuja. Helposti nuorelle kalastajalle tuo on melkoinen tuote viidakko ja ei oikein tiedä , että minkälainen vapa olisi hyvä omaan kalastustarpeeseen. 
Itse monesti nykyään ostan vain vaihtokärkiä vapoihini, enkä osta uusia vapoja vanhojen lisäksi komeroiden pohjalle lojumaan. Haluan käyttää ensin vanhat vapani loppuun asti ja niihin on helppo vaihtaa kärjet kotona ennen pilkille lähtöä, jos tarvitsee vaihtaa esim. notkeampaa tai jäykempää kärkeä vapaan. 

Pieni kela sopii hyvin matalaan ja pienemmälle kalalle. Isompi vapa on parempi isommille kaloille ja syvempään veteen.  Joillekkin tosin isomman vavan kahva istuu paremmin omaan käteen kuin pienemmän. Jokaiselle kuitenkin löytyy se omaan käteen ja uittotyylille sopiva vapa kärkineen. 

Itse tykkään etupäässä käyttää pieniä vapoja ahventen kalastukseen talvella, kesällä taasen isoja vapoja veneestä pilkkien.

Teho -pilkkivapa ja vavan mukana tullut perus notkea kärki. Hyvä  setti vaikkapa aloittelijalle pystypilkintään. Kevyt, kestävä ja vavan kahvan päässä on "tulppa", jonka saa auki ja sinne laitettua pari pilkkiä kahvan sisälle. 

Pienille karvatasureille ja varikoukku pilkeille käytän kuvassa olevaa settiä. Delfin vapa ja suht jäykkä Master -merkkinen kärki on ollut toimiva paketti ahvenen kalastukseen.
Värikoukkupilkintään sopii näppärästi  kevyt Wiggler -pilkkivapa lasikuitukärjellä, tuntee herkästi kalojen tönäisyt jne. Värikoukku pilkintään kannattaa valita melko  jäykällä kärjellä varustettu pilkkivapa.
Pelkän mormuskan uittoon kannattaa rakentaa itse vapa taikka ostaa markkinoilta kevyt runkoinen ja filmikärjellä varustettu pilkkivapa. Parempiakin vapoja on markkinoilla kuin kuvassa oleva DAM Ice 10. 


Isompi Delfin vapa jousiherkistin kärjellä sopii monenkokoisille pystypilkeille ja vaikkapa tapsipilkeille. 


Erittäin herkällä kärjellä voi kalastaa morreilla taikka tosi pienillä pystypilkeillä matalasta.


Delfin -jäykkäkärkisellä säädinkärjellä  kalastan värikoukku tai tapsipilkeillä. Herkistin on hyvä , kun kalat ovat varovaisella päällä taikka kalastaa syvällä.


Isoille pystypilkeille ja tasapainoille suosin jäykkää kärkistä isoa vapaa esim. Delfin tai Teho.Kehimisvapa on hyvä etenkin tasapainojen uitossa, mutta voi hyvin pilkkiä isoillakin pystypilkeillä(tuli testattua parilla pilkkireissulla Roineella). Kehimisvapa on yleensä kevyt ja kärki on jäykkä (Hiilikuitua) , mutta hyvin tunnokas syvälläkin kalastaessa. Tällä vavalla pystyt pilkkimään helposti eri vesikerrokset läpi. Kuvassa oleva kehimisvapa on Kirpun tekemä(Kirpun vapa).Pilkkisiimat

Pilkkisiimoihin en ala kauheasti syventymään , koska jokainen pilkkijä valitsee loppupeleissä omien kokemuksien kautta sopivan siiman. Siimoissa sopii  vanha sanonta: " Joku tykkää tyttärestä, joku äidistä ja joku molemmista. "  Eli yhtä ja ainoaa oikeaa valintaa ei ole, mutta ahventa pilkkiessä matalalla ei tarvitse valita kuitusiimaa kelalle, mutta syvemmältä kalastaessa taas ohut kuitusiima fluoritapsin kanssa on hyvä valinta, ainakin tasapaino uistimien kanssa. 
Itse käytän etupäässä monofiilia ja yllättävän ohutta esim. 0,14mm ja maximissaan 0.25mm. Morreilla joskus kalastan 0.10mm siimallakin. Talvella kalastan aikalailla 1-5 metrin syvyyksissä. Tulevaisuudessa aion lähteä syvemmille vesille kaikuluotaimen ja kuitusiiman kera =) 

Pilkkisiimoista kuitenkin itse voisin suositella seuraavia merkkejä: Platil, Unyl , Stroft ja Asseri. 


Pilkit

Pilkeistä mainitsen omasta mielestäni mainitsemisen arvoisia ja omien kokemuksien kautta hyväksi todettuja ottipelejä talvella pilkittäessä. Pilkkejä on vapojen lisäksi monenlaisia ja itse suosin paljon pysty ja tasapainopilkkejä. Aluksi, kun aloin harrastamaan talvella pilkintää , niin käytin melkein vain mormuskoja. Pikkuhiljaa olen siirtynyt isompien pilkkien käyttöön ja sanoisin itseäni monipuoliseksi pilkkijäksi, sillä käytän monenlaisia pilkkejä, enkä vain  pelkästään esim. tasapainoja.  Keväällä käytän enemmän tapsipilkkejä ja morreja. Alku ja keskitalvella paljolti  pysty ja tasapaino pilkkejä. 

Pystypilkit

Pronssin värinen Sepe-93 pilkki on osoittanut toimivuutta monilla kerroilla  ja siitä on tullut meikäläisen yksi luottopeli. Ilman sitä en lähde enää minnekkään. Suuria vetoja ei kanna käyttää, muuten menee helposti pilkkiketju sekaisin siimaan 
Nils Master Snubhead on tehohas ahvenen ja hauen narraaja.Kuvassa oleva 800g hauki tuli 28.02.2011 Kuusjärveltä (Kuusijärvi, Kuru).  


Rapala Rapire on varmatoiminen pystypilkki matalaan veteen. Pilkissä voi käyttää yksihaaraista tai kolmihaara koukkua. Pieniä liikkeitä kannattaa  käyttää tämän pilkin kanssa ja toimii hyvin värikoukkupilkintään. 


Mekaro:n pystypilkki on monikäyttöinen. Voi käyttää 3-haara värikoukkuja ketjussa taikka tapsipilkkinä. Pilkin paino ja muoto soveltuu erinomaisesti tapsipilkkinä käyttäen.Smoltti on hyvä heittouistin, mutta toimii talvellakin yhtä hyvin. Etenkin pieni malli maistuu ahvenelle. 


Tarmian SM-98 toimii syvällä ja hyvä värikoukkupilkinnässä toukan kera tai ilman. 
Valitettavasti yksihaaraisella koukulla varustettuna maistuu "miljoona-ahvenelle" liiankin hyvin.Tasapainot

Tasapainojen käyttö on erittäin suosittua etenkin haukien, kuhien ja isojen ahventen kalastuksessa. Tasapainon suosion noustessa valmistajia on tullut paljon, mutta moniakaan tekeleitä ei saa kaupasta ostettua.Monesti vain kalastusfoorumien kautta, mutta joidenkin paikallisten tekijöiden pilkkejä voi saada käsiinsä erikoisliikkeistä esim. Nippon Verkko, Tampere tai Supernova -verkkokaupasta.

Micro kokoisilla tasapainoilla voi pilkkiä pieniä ahvenia, mutta  on aina mahdollisuus tartuttaa se isompikin körmyniska ja ihmeellisen paljon haukia kiinnostaa karvareuhkalliset tasapainot.

MV-Uistin tekee hyvää tasuria ja sitä kelpaa uittaa syvälläkin, sen verran painoa löytyy ja. mukavan laajaliikkeinen tasuri karvapyrstöisenä. 


Kahir KH-Kuorre 55 toimii hyvin värikoukun kera niin pienille kuin isommillekkin ahvenille.INI -microkokoisena vastustamaton herkkupala ahvenelle, suosittelen etenkin pilkkikisassa käyttämään tätä. Sen verran hyvin tällä saa parven harvennettua. KV-peilitasapaino, Tällä pystyy kalastamaan matalalla ja syvällä. Hyvä valinta aktiiviselle kalalle ja etenkin kevätjäillä "tappokone"!


Näiden edellä mainittujen lisäksi kannattaa kokeilla ehdottomasti seuraaviakin taspaino pilkkejä: Nils Master Jigger ja rotinkainen, Rapala Jiggin Rap , TT , Kalarosvo, Eepe, Markku Aution tekeleitä ja Ässä. 


Morrit

Morreja on monen kokoisia, värisiä, kuulapäällä ja ilman, lyijystä tehtyjä ja volframista.
Volframista tehtyä morria voidaan käyttää sellaisenaan morrivavalla käyttäen tai sitten tapsipilkin kanssa. Volframi on lyijyä painavempaa ja sen takia vajoavat lyijyä nopeammin haluttuun syvyyteen.

Käytän Volframi morreja etupäässä ja lyijystä tehtyjä vain tapsipilkin kanssa silloin tällöin. Tapsipilkissä harvemmin käytän muiden tekeleitä, nykyään suosin omatekemiä (Roine) tapsimorreja.Yksi parhaimmista morreista on Markku Aution Micro Mutu Leech , kuvan ahvenet saatu sillä. 

Meikäläisen morrilla(Roine -tapsimorri) saatuja esimerkki kaloja (ProRapala on lähettänyt kaksi ensimmäistä kuvaa ja kolmas kuva on tullut jere98 ) :

Nämä morrit on todettu toimiviksi: Mil-Joonamorrit , Blue Fox  ja  Tapsa-pilkit.


Mistä sitä kalaa voi saada?

Hyvät ja kokeilunarvoiset paikat talvella ovat saaren ympäristö, syvänteiden reunat, karikot selällä yms. 
Keväällä matalastakin saattaa joskus saada isompaa ahventa, mutta isojen ahvenien perässä kannattaa juosta selälle kaikuluotaimen kanssa. 
Muualta voi melkein mistä vain saada pientä ahventa ja sattumalta lahnaakin.
Kannattaa katsella kartasta sopivia paikkoja ja lähteä rohkeasti kokeilemaan rennolla mielellä kohti uusia talvisia pilkkiseikkaluita!  Älä unohda kahvia reissusta, sillä joskus odottavan aika on pitkä ;) 

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Kaverini poika on kiinnostunut kalastuksesta ja talvikalastus on nyt myös alkanut kiinnostamaan. Itse olen myös käyttänyt sohjokauhaa pilkkiessä koska on miellyttävämpää pilkkiä kun sohjo ei häiritse avannossa. Jääkairan hankinnasta hänelle jo puhuin mutta täytyy muistaa myös mainita tuo sohjokauha. https://www.laxstrom.com/tuotteet/jaeaesahat-ja-jaeaekairat

    VastaaPoista