Translate

lauantai 1. helmikuuta 2014

Tapio Lindqvist, entinen ammattikalastaja

Sain tilaisuuden jututtaa entistä ammattikalastajaa netin välityksellä viestejä vaihdellen.
Kuvia Tapio oli ottanut hänen kuvistaan ja perinteisestä matikkakoukusta.

Tapion innostus kalastukseen tuli jo pienenä, kun oli ollut kalastus hommissa isänsä mukana .

 Ensimmäiset kalastusvehkeet? 

" Varmaan ihan tavallinen vapaonki ja sitten onki , jota sanottiin meillä pohjaongeksi . Se oli vähän kun pilkki,  mutta siinä oli painona lyijy , jota aina hangattiin , että sitte vedessä kiilsi hyvin .

 Ammatti kalastuksen  Tapio aloitti vuonna 1967 ja lopetti sen vuoden 1974 lopussa. 


Kuvassa uudempi ja isonpi vene , jolla lohta pyydettiin.

Veneet suureni ajan saatossa...

" Ensin oli puusta valmistettu soutuvene,  jolla pyydettiin verkoilla ahventa ja muuta pienempää kalaa ja käytettiin muutenkin . Seuraavaksi hommattiin sitten vene , jolla alettiin kalastaa lohta .Vene oli noin 10 m,  myöhemmin Haminan vene veistämöllä tehtiin  isompi vene, jolla sitten kalastin loppuvuodet ja sen mitat oli:  pituus 11, 50m ja  leveys 3.,40m.
Kalastus välineitä oli:  lohisiima , verkot  ja nuotta , jolla pyydettiin silakkaa parivedolla,  siis kahdella veneellä vedettiin molemmissa siivissä vene. Jossain vaiheessa pyydetiin siimalla myös ankeriaita, mutta se oli ihan vaan harrastus juttu .  "


Kuvan veneen laatikossa lohisiimaa. 


Tapio kertoo mieleen jääneistä reissuista:

" Varmaan se , kun saimme yhden päivän saaliiksi 60 lohta ja vielä seuraavanakin päivänä,  että maihin ajaessa oli 100 lohta .

Toinen juttu,  kun siimat oli vähän mennyt naapurin puolelle ja venäläiset pidätti meidät veneeseen . Tuli ensin kaksi raskaasti aseistettua miestä,  sen jälkeen kaksi , jotka yritti sitten kuulustella meitä.  Eihän siitä mitään tullut,  kun kumpikaan osapuoli ei osannut toisten kieltä . Ne sitten vapautti meidät , kyllä aika useasti kävi kalastus aikana,  että jouduttiin naapurin puolelle . "

Tässä kuvassa on Tapion tekemä perinteinen matikkakoukku: 

Pyysin Tapiota hieman kertomaan matikkakoukun (madekoukun) teosta:

" Matikkakoukku tehtiin puusta,  ensin käytiin metsästä hakemassa koukkuja.  Kataja olisi parasta,  mutta niitä ei oikein löytynyt .Ne tehtiin kuusesta,  paras kuusi oli kitukasvuinen kuusi  ja niitä saaressa kyllä riitti. Koukut sitten vuoltiin tuvan lämmössä oikeaan muotoon.  Kuori poistettiin ja tarvittaessa vähän ohennettiin , sekä koukkujen päät vuoltiin teräväksi ja sen jälkeen laitettiin tapsi kalastus langasta n. 40 cm.
Sitten vaan koukku kuivatettiin , että siitä tuli jäykkä "

Suurimmat kalat ja mitä mieltä olet lohikalojen nykyisestä tilasta/kannasta? 

" Lohi 18 kg ja  Hauki 12 kg . Muita kaloja ei sen kummemmin erikseen punnittu , ei sitten varmaan ollut tarpeeksi isoja . "

" Kyllä vähän surkealta näyttää,  tarttis varmaan jotain tehdä.  Samalla kyllä olen vähän huolissaan joittenkin puheista,  josta saa se käsityksen,  että ammattikalastus pitäisi suomessa lopettaa kokonaan.  Miten silloin saadaan kotimaista luonnon kalaa kauppaan ?
Kyllä kasvatettuja kirjolohta ja siikaa saadaan,  onhan tilanne aika vaikea ratkaistavaksi .
Ei oikein löydy viisasten kiveä sille jutulle ."

Tässä kuvassa silakkaa nuotan perällä,  jota aletaan nostaa veneeseen. 


Oletko kohdannut vaaratilanteita kalastaessa? 

" Onhan niitä ollut joitakin.  Yksi pahatilanne tuli , kun ajettiin mereltä maihin kovassa sivutuulessa. Veneen kaikki tavarat pikkuhiljaa kulkeutui toiseen laitaan,  eli just sille väärälle laidalle. Iso laine oli kaataa meidät kumoon,  veneen kyljessä oikein paukahti,  kun vene palautui takasin.
Kyllä säikähdytti,  ranta oli matalaa ja noin puolen tunnin ajomatka , tämä tapahtui sillä meidän pienemmällä veneellä.
Niitä muutamia muitakin vaaratilanteita ollut ...jouduttiinhan meidät joskus hinaamaan maihin konevian takia,  siis toinen kalastusvene hinasi . "


Kuvassa Tapio  iso lohi kädessä,  kuva koukkusaaresta. 
 " Lohta tosin en ole pyytänyt , vaan se on saatu lohirysällä veljeni ja serkun pyytämänä . "

Tapiolla ei  ole mitään suosikki kalastus muotoa , mutta innostuisi helposti kalastamaan, jos olisi kalakaveri.

 " Jos olisi kaveri , jonka kanssa vois kokeilla...niin pilkintä varmasti kiinnostaisi. En kalasta enää , käyn  paikallisen K -marketin kalatiskillä. Sieltä kyllä koukkuun tarttuu kalaa,  joskus vaan siellä kala on huonolaatuista . "


Bloginlukijoille terveisiä?

"  Kun olette harrastus mielellä kalastamassa,  niin ei kannata turhaa hermoilla. 
Kalaa kannattaa aina pyytää,  vaikka ei saalista tulisikaan . Saahan siellä keuhkoihin raitista ilmaa , mukavia kalahetkiä kaikille! "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti