Translate

torstai 7. maaliskuuta 2013

Tapsimorrin tekoa ja tapsimorrilla tullutta saalista

On kyselty, että mitenkä olen tehnyt Roine -tapsimorria ja mitenkä sellaisia voisia tehdä itse?  Paljastin sen "salaisuuden" jo Viehenikkarit -foorumilla ja ajattelin tehdä saman täällä. :-)
Viehenikkarit -foorumilla olevan oppaan voi lukea täältä:
http://vieheenrakentajat.foorumit.fi/viewtopic.php?f=13&t=83&sid=9c819c53f5d3a3621b6ec91277529e32

TEE-SE-ITSE TAPSIMORRI By: Jamael

Näin teet samanlaisia tapsimorreja kuin mitä ovat minun Roine -tapsimorrit ja luulen, että helposti monikin pystyy tekemään paremman näköisiä tekeleitä, kuin minä ;)

Tarvitset seuraavia tarvikkeita tapsimorrin tekoon:


Perhosidonnassa käytettäviä messinkisiä tai vastaavia kuulapäitä (isompia morreja voi tehdä putkiperhon "kuulapäistä") ja Koukkuja(Perhokoukut sopii hyvin ja erittäin sopivia ovat vaikkapa nymph tyyliset koukut).


- Kolvin ja tinaa
- Hiomapaperia/viilaa
- Epoxyliimaa( 5 minuutissa kuivuvaa)
- Värijauheita(koristeluun vaikkapa erilaisia hileitä)
- Foliopaperia, missä sekoitat liiman ja värit
- Sekotus/värin laittamiseen joku tikku tai neula
- Alustan mihinkä kiinnittää koukut/koukun

Seuraavaksi työvaiheista:

1. Laitat kolvin lämpiämään ja taivutat tarvittaessa koukkua pihdeillä varovasti morri tyyliseen muotoon (ensin lämmität koukkua tulitikuilla tai sytkällä)

2.  Pujotat kuulapään koukunläpi ja kiinnität koukun alustaan kiinni kolvausta ja muuta työskentelyä varten.3. Kolvaat tinaa sopivan määrän koukussa olevaan kuulapäähän(tinaus kiinnittää kuulapään hyvin koukkuun ja lisää vähän painoa). Voit tinata vain kuulapään "sisään" tinaa hieman tai kokonaan, että piilotat kuulapään piiloon tinan alle.


4.  Hiot tinauksesta tulleet ylimääräiset rosot tai kohdat pois

Sen jälkeen tapsimorrien pitäisi näyttää suunnilleen seuraavanlaisilta(ekassa kuvassa pienet koukut ja toisessa isomman morrin tekoa).

5. Otat värijauheet ja liiman esille (mietit käytettäviä värejä ).
Laitat fooliopaperin päälle sopivan määrän liimaa(liimaa ja kovetusainetta, molempia yhtäpaljon) ja sekoitat. Lisäät joukkoon hieman värijauhetta ja taas sekoitat(käytän itse ensin valkoista väriä pohjavärinä, seuraavat värit tulevat sitten kirkkaampina). Levität tikulla tai neulalla väriliimaa tinanpäälle tai minne sitä haluatkin laittaa, siitä sitten tulee se morrin muoto. Täytyy olla nopea sekoittamaan liimat, jauhe ja levittää, kun liima kuivuu aika äkkiä.


6. Pyörität morria alustan kanssa, että väriliima leviää tasaisesti ja kuivuu. Kuivumisen jälkeen voit lisätä uuden värin tai tehdä yksityiskohtia lisää.

Värien lisäämisen jälkeen sinulla pitäisi olla tapsimorri tehtynä. Voit puukolla ottaa pois ylimääräisiä liimoja koukusta pois kuivumisen jälkeen. Kuvassa ei ole vielä viimeistelty ylimääräisiä liimoja pois, mutta muuten valmis tapsimorri(sellainen pitäisi syntyä näillä ohjeilla).Tällä ohjeella voit tehdä kaikenkokoisia tapsimorreja erikokoisilla kuulilla ja koukuilla, vain mielikuvitus rajana. Tähän lopuksi muutama kuva minun tekemistä "Roine -tapsimorreista" ja niillä tullutta saalista:
Saaliskuvia

Muutamilla muilla kalastajilla on  minun tekemiä Roine -tapsimorreja ja  ovat lähettäneet minulle saaliskuvia , tässä niitä katsottaviksi( Kalasaalis.com: ista tuttuja käyttäjiä :

Nimimerkillä Pro-Rapala saanut ahvenia":


"Kuvassa samat ahvenet ja ottipilkit lähempää..."


"Nimimerkillä Jere98 saamat kalat:"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti