Translate

perjantai 12. syyskuuta 2014

Suomalaisia muovivaappuja

 Koska suomalaiset ovat osanneet tehdä  vaappuja muovista muinoinkin, niin halusin tehdä siitä mukavan artikkelin. Halusin tuoda nämä kolme kyseistä vaappua esille tällä kertaa...

Näillä on jo keräilyarvoa, jotenka laitahan vitriiniin , jos jokin näistä kotoasi löytyy. Toisaalta uistimia ei saa hautaankaan ja hyviä uistimia aina kannattaa käyttää saaliin tulon kannalta.. kiinnitä  kestävään siimaan keräilyvaappu, niin ei katoa kalojen suuhun ;)

Ehkäpä tästä voi löytyä jopa uuttakin tietoa, mutta luulen vanhempien kalastajien/keräilijöiden tai tosikalastajien tietävän seuraavista vaapuista enemmän tietoa kuin minä, mutta blogin tarkoitus on ollutkin aina tuoda asiaa omalla tyylillä esille ja vähän tuntemattomampia/unohdettuja asioita kalastuksesta ja uistimista. 

Tätä kirjoettaessa olen hyödyntänyt Timo Hyytisen tekemää Suuri uistinkirja:a(yhdeltä kala/lapsuudenkaverilta lainassa kyseinen kirja tällä hetkellä) ja sieltä löytyviä tietoja, sekä näppärää Google -hakukonetta ja omaa päätäni. 

1950 -luvulla T:mi Uistin  myi muovista tehtyä Valtti -vaappua.  Valtti oli amerikkalaisen esikuvan veroinen vaappu ja oli kalastava vaappu etenkin lohivesillä pohjoisissa. 
Vaapun mainosiskulause: " Valtti ei vety, eikä lahoa!".  Valitettavasti en löytänyt kyseisestä vaapusta kuvaa internetin syöväreistä, taitaa olla suhteellisen HARVINAINEN vaappu!


Muutkin tekivät 50 -luvulla vaappuja kovastamuovista ja niistä yksi oli ainakin tunnettu kuhamiesten keskuudessa: K.W.B. 
K.W.B = K.W. Beckman, Jyväskylä.

Erikoisuistin K.W.B N:o 2




















Tuossa muovivaapussa oli säädettävä uintilevyn paikka ja sitä pystyi siirtämään eteen tai taaksepäin ja asento vaikutti samalla uintisyvyyteen, sekä uintiliikkeeseen(etuasennossa uintiliike voimistuu).
Uintisyvyys :1-8 metriä , riippuen säädöistä. 
Pituus: 10cm ja paino 15gr.
Värit: kirkas/kristalli, kulta ja hopea

Joku saisi tulevaisuudessakin hyödyntää säädettävää uintilevyä suomalaisessa vaapussa, ainakin itse olisin sellaista kiinnostunut käyttämään ja ostamaan. Eikö "moderneille kalastajille " kelpaa yksinkertaiset asiat vai miksei sellaisia ole, ihmettelen vain?


Benjami Vannisen 1970- luvulla patentoima ja valmistama lohivaappu.




Benjami Vannisen 1970- luvulla patentoima ja valmistama lohivaappu Be-Van. Be-Van on hyvä kohde keräilijöille vitriiniin tai kalastajalle lohen kalastukseen(heitto tai vetouisteluun) tosihommiin.
Uistimen mukana on hyvä ohje/ohjevihkonen(vaapun käytöstä ja kalojen käyttäytymisestä yms.) ja varakoukku pahvilaatikossa. 
Be-Van -vaappua on ainakin silloin tällöin löytynyt huuto.net:istä ja itselleni olen myös yhden vihreäselkäisen yksilön ostanut. En oikein tiedä vielä , että käytänkö vai pidänkö "koristeena" hyllyssä.

Koukut ovat 2-haaraisia ja ne työnnetään vaapun rungon sisään, kalan iskiessä koukut tulevat sieltä "ulos". Jotenka koukkujen vaihtaminenkin käy näppärästi. Omaperäinen keksintö uistinrintamalla! 

Vaappua tehtiin 1970-74 vuosina ja L.Vanninen jatkoi valmistusta vuonna 1975 Heinolassa.Tarkkaa tietoa ei ole itselläni, että kuinka monta vuotta L.Vanninen jatkoi valmistusta...


Be-Ban


Benjami Vanninen oli keksinyt ruohosuojatun muovivaapun myös, Be-Ban. Ilmeisesti 60 -luvun loppupuolella tehty kyseistä vaappua.  Hileinen muovivaappu oli tämäkin ja tässä mallissa oli irroitettavat suojalangat, eli hyvin pystyi käyttää ruohosuojattuna ja ei ruohosuojattuna vaappuna. 
Vaihdettavat uintilaputkin olivat tuossa mallissa, tiedä sitten kuinka toimiva oli keksintö käytännössä. Ainakin kuullostaa hyvältä, että voi vaihtaa eri kokoisia uintilappuja.

Tuossa kuvassa ei ole näkyvissä niitä ruohosuojalankoja, mutta eiköhän jokainen voi sellaiset omassa päässään kuvitella tuon vaapun runkoon sojottamaan. Melkonen "himmeli" ollut markkinoilla muiden uistimien rinnalla :D

Molemmat vaappumallit ovat varmasti ns. haamu-uimareita, eli varsinaista uintia välttämättä vaaput eivät omista sinällään. Olivat kuitenkin edellä aikaansa suomalaisessa vaapunvalmistuksessa ja kalojakin niillä on tullut pohjoisesta aikoinaan, ja myyntimäärätkin olleet yllättävän suuria, vaikka vaappu ollutkin varmasti erikoisen näköinen monen kalastajan mielestä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti