Translate

maanantai 4. helmikuuta 2013

2012 loppuvuoden lukemiset...

Julkaistu vanhassa blogissa perjantai, 28. joulukuu 2012

2012 loppuvuoden lukemiset...


2012 vuonna on tullut hyviä kalastusaiheisia julkaisuja. Vielä viime hetkillä voidaan muistella joitakin lehtiä ja kirjoja, jotka ovat olleet minulle jostakin syystä erityisen mieluisia. Julkaisut painottuvat loppuvuoden puolelle, koska oli helpompi rajata jokin ajanjakso ja katsastella mukavia juttuja siltä ajalta.  Otin kuvia julkaisujen jutuista kirjoitukseni liitteeksi.
Ensimmäiseksi muistelen Erä -lehden kestotilaajille tullutta "Viehevuosi 2012 " -vuosikirjaa.
Sain 5kk:n pätkän lehteä lahjaksi kihlatulta ja anopiltani, koska olin/olen ollut polttamatta 2 vuotta tupakkaa.
Mahtava aika ja hieno lahja!  Jännää, että olin lukenut tästä kirjasta Kari Lossi:sta ja Kalossi -vaapusta.
Hieman lukemisen jälkeen pääsin kalareissulle , missä oli itse Kari Lossi oppaana ja se tuntui jotenkin uskomattomalta...ihan kuin olisi ollut hyvässä unessa tms.  Sain sillä reissulla kirjaan Karilta nimmarin ja kirjan arvo nousi roimasti ylöspäin! cool
Hienoja hetkiä oli kyseisellä kalareissulla, koska sain ensimmäisen kirjolohen ja sain tutustua hyvään kalastusoppaaseen/vaapuntekijään.Kuvassa Kari Lossin nimikirjoitus...

Kirjassa on paljon hyviä ja hyödyllisiä juttuja kalastuksesta ja uistimien historiasta.
Monta uistinta on jäänyt historiaan ja ovat monesti paljon parempia ottivieheitä kuin nykyajan vaaput tai lusikat.
Sellaisista on aina mukava lukea ja joskus antaa kipinän etsiä internetin myyntipalstoilta juuri niitä aarteita omaan pakkiin, joista on lukenut alan lehdistä tai kirjoista.
Tietenkin uusia tuttavuuksia aina tulee eteen ja tässäkin kirjassa niitä on. Esim. Kalossi oli itselleni uusi tuttavuus ja ensi kertaa siihen tutustuin kirjan ja kalareissun kautta.  Aina kannattaa kokeilla jotain uutta vanhojen ottivaappujen lisäksi, ikinä ei tiedä mikä on se seuraava tulevien retkien ottiviehe.

Suosittelen lämmöllä lukemaan tätä ja edellisiä Erä -lehden tekemiä vuosikirjoja. Jos,  jostain syystä et ole saanut tätä kirjaa käsiis, helpoiten sen saat Huuto.net -sivustolta. Siellä näitä Erä -lehden eri vuosien kirjoja on ollut kaupattavana.Kuvassa jatkoa sivulta 16  "Ottivaapun soundin jäljillä!"  -juttuun ...(Vetouistelu -lehdessä.

Toisena esittelen Marraskuisen Vetouistelu -lehden.  Numerossa on 40 sivua kalamiesten tekemiä laadukkaita juttuja/artikkeleita ja yksi juttu oli mielestäni koko lehden paras ja se oli "Ottivaapun soundin jäljillä!" -kirjoitus .
Tietenkin minua ja monia muitakin kalastajia kiinnostaa vaappuaiheiset jutut, koska tulee niitä vaappuja silloin tällöin vuoltua ja etittyä sitä ottavaa väriä, muotoa, ääntä jne. Niistähän se kala kiinnostuu ja ottaa pamauttaa vaappuun.
Tarpeeksi , kun kalat nakertelee ja vaappua tuhoo, niin siitä tulee silloin se  kuuluisa ottipeli.  Sellaisestahan kaikki kalastajat unelmoivat.
Joillekkin se on se joka kaupasta löytyvä Rapalan original ja joillekkin se on taas oma mysteerinen vuoltu vaapuke tai ammattitaitoisen pienenpajan tuotos.

Tässä jutussa hieman avataan, että mihinkä kannattaa kiinnittää vaapussa ja vaapun teossa.
Eipä kai niitä ihan samanlaisia vaappuja voi koskaan saada vuolemalla ja sen takia jokin  kappale vaapusta kalastaa paremmin kuin toinen ihan samankaltainen puukolla vuoltu. Mystistä ja jännää touhua tuo kalastelu ja vaapunteko.
Toisaalta olen itse huomannut, että joinakin vuosina jokin uistin tai vaappu toimii paremmin ja taas jonakin kesänä huonommin. Tuskin sitä oikein kukaan välttämättä osaa selittää, mistä sekin johtuu... ehkä valo ja vedenlämpötila, sekä kalojen käyttäytyminen yhdessä voisi tehdä tämänkaltaista temppuilua....?

Vetouistelu -lehteä voit tilata vaikkapa täältä: http://www.vetouistelulehti.fi/


Kolmantena esittelyssä on Erä -lehden numero 14/2012.  
Kuvassa vuoden 2012 uutuus vieheet.

Tietenkin tämä on kiinnostava numero, koska sisältää juttua vuoden 2012 uutuus vieheistä. Niissä on aina jotain uutta ja jännää, sen takia jotkin niistä voi olla parempia kuin toiset. Yleensä taas nippu uusia ei aina välttämättä ole parempi, kuin muutama tuttua ja vanhaa. Itseäni aina kiinnostaa se, että miten joku uistin voi olla parempi merellä tai järvellä. Onhan niissä monta vaikuttavaa tekijää. Kala on se paras tuomari. 


Kuvassa ylin Ässä, keskellä Toni Halmeen Pensseli 12 ja alimpana Ruotu Uistin.

Uutusvieheiden lisäksi lehdestä oli mukava lukea kestävän kalastuksen viehe 2012 kilpailusta ja sen tuloksista. 
Voittaja oli Mauri Timonen , Ottiviehe Ässä. ( Kotisivut: http://personal.inet.fi/yritys/ottiviehe/ ) 

Lisää aiheesta voit käydä lukemassa vaikkapa täältä: http://kalamies.com/kalastus-uutiset/kalastuskilpailut/594-viehe-joka-ei-vahingoita-kalaa

Erä -lehden artikkeleita voit lukea taikka tilata lehden täältä: http://eralehti.fi/default.aspx

Lehden mukana tullut aivan mahtava kalenteri vuodelle 2013.
 
Kalenterin käytön jälkeen kuvat voi leikata talteen vaikkapa kesämökin huussin seiniä koristelemaan  tms.
Neljäntenä Nils Master (Finlandia-uistin Oy) 2011-2012 kataloogi. 
  Luettelosta löydät hyvän värisiä vaappuja ja pilkkejä säälle, kuin säälle.

Legendaarisen vaappufirman luettelon löysin Ideaparkin Mansparkista. Luettelo on erittäin kattava, englannin kielinen ja siitä löydät jopa hieman historiatietoa vuodelta 1963 ja siitä eteenpäin uusimpaan malliin saakka.  Jotenkin tämä on vain yksi paras luettelo uistintekijöiden luetteloista. Selkeä, raikas ja sopivan paksu. Ei turhan litteä, eikä turhan paksu tuotos. Mukavaa selattavaa , vaikkapa automatkalle tai uuden uistimen mietintä hetkiin.
Lisätietoa uistimista: http://www.nilsmaster.fi/fi/index.html 

Viides ja viimeinen, mutta ehkäpä se paras julkaisu.... Juha:n (Juha Jormanainen)  tekemä "Vaapuntekijän opas"  -kirja.
Kuvassa "Vaapuntekijän opas" -kirjan etukansi.

Sain kätevästi käsiini tilattua Huuto.net -sivuston kautta tämän kirjan suoraan kirjan tekijältä ja mikäpä vielä sen parempaa, kirjailijan omistuksella juuri minulle. 


Kuvassa kirjoittajan omistus minulle.

Luulen , että tämä on se odotetuin kirja monelle nikkarille ja kalastajalle. Kukapa sopivasti hullu kalastaja ei haluaisi lukea mestariteosta vaapunteosta ja vieläpä niin, että kirjailija on väsännyt itse omaa vaappua kirjaa kirjoittaessa. Kuvassa uistimien värimaailmaa... 

Vinkkejä kirjailija on saanut Jarmo Rapalalta ja  pajan tuotoksia voi myös kirjasta ihailla.
Nuo uistimet on tehty rakkaudella kaloille ja kalastajille. Ne ovat jopa niin hienoja, että ei niitä välttämättä edes raaskisi laittaa veteen uitettavaksi kalojen suihin. 
Monet jopa keräilevät erilaisia vaappuja, eikä vain kalasta niillä.  Itse hieman keräilen, mutta yritän raaskia käyttää niitä myös(Mitäpä niitä pelkästään koristeena pitämään, ei niitä koskaan hautaan saa...Heheh!) ja nehän ovat tarkoitettu käytettäväksi. Sopivasti kaloja kalastanut vaappu voi kyllä jäädä eläkkeelle lojumaan hyllyyn tai vitriiniin hienosti esille laitettuna.

Kirjassa on hyvin kerrottu suomen vaappujen historiasta ja vaapun teon eri vaiheista, myös muista asioista, jotka vaikuttavat vaapun pyytävyyteen.  Kirjasta saa riittävästi tietoa, että pystyy aloittamaan vaappujen teon harrastuksen ja työ se lopulta tekijää opettaa parhaiten. Täydellistä vaappuahan ei ole vielä tehtykään.


Kirjassa käsitellään hyvin vaapunteon historiaa

Ja lopuksi vielä kirjasta kolme muuta kuvaa. 
Lisätietoa kirjasta voi lukea esim. täältä: 
http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=10124

Rungon muoto on tärkeä


Kirjassa opastetaan mitenkä taivutetaan runkolankaa


On hyvä tietää asioita erilaisista uintilevyistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti