Translate

maanantai 4. helmikuuta 2013

Vaapuntekijä Teemu Touru, Ruotu Uistin

Julkaistu vanhassa blogissa lauantai, 19. tammikuu 2013

Juttu on tehty mailitse saatujen  taustatietojen pohjalta.

Teemu(35v.) on kotoisin Lahdesta ja muuttanut Heinolaan vaimonsa kanssa vuonna 2008.
Teinivuosien aikana oli kalastus unohtunut ja nyt oli tilaisuus päästä takaisin rakkaan harrastuksen pariin, kalastuskaupan kautta lähdettiin järvelle.  Vesi oli lähellä ja appiukon venettä lainattiin ahkerasti, kunnes oma saatiin.  

Ensimmäisiä vaappuja


Ensimmäinen aikuisiän vaappu...

Jos laskuun ei oteta nuorena tehtyä muutamaa vaappua, niin ensimmäinen vaappu syntyi vuonna 2010.
Vaapunteko alkoi kiinnostaa, koska kaupasta ei sopivia löytynyt! Kalasaalis.com – sivusto antoi lisä kipinää omien taitojen kokeiluun ja siellä näkemään muiden tekeleitä. 

Vuoden 2010 syksyllä Teemu teki ensimmäisen vaapun balsasta ja mattoveitsellä vuoltiin palikkaa. Ensimmäiset balsat, sekä maalit ostettiin Kärkkäiseltä ja muita tarvikkeita Samfishing kaupasta. Eka ruisku hommattiin myös ja sen käyttöä harjoiteltiin kaverin autotallissa. Kokeiluna oli autonrenkaasta ottaa painetta ruiskuun, mutta siitä ideasta luovuttiin ja käytettiin kompuraa. 
Ruisku oli n. 10e hankinta ja maalit olivat vesiohenteisia. Sama ruisku on vielä tallessa ja toimii vararuiskuna toimintavarmuutensa takia.
” Ekat lakkaukset tein asuntomme varastossa kesällä ja talvella saunassa jonka poistoventtiilin alle viritin pahvilaatikosta "kaapin". Ei hajut haitannnet!”

Kopiosorven tekoa

Näppäränä miehenä vaapuntekijä teki itse kopiosorvin ja sauna sai luovuttaa vanhat lauteet sorvin runkoon.

”Ja saunasta tulikin sitten ensimmäisenä talvena "elimenluovuttaja" kopiosorviini!!!! Juu!!! Luit oikein! Eli sorvin runko kasattu vanhoista lauteista :) Voi sitä kehittelytuntien määrää, mutta kun sillä ensimmäisen palikan sai valmiiksi, oli hymy herkässä! Sorvista löytyy lisäksi rullaluistimen laakerit ja sitä sun tätä nurkkiin kertynyttä romua, mutta onpahan porukalla ihmettelemistä kun sen näkevät :)”

Seuraavana kesänä olikin mukavasti uistimia tehty ja muutama lähti ”maailmalle”.

Uistimentekijä halusi kovasti päästä kilpailuihin vaappujansa uittamaan, samalla hakien uskottavuutta omiin vaappuihin.  Ensimmäinen Cup ei päättynyt yhtään hullummin, uistimet saivat mainetta ainoana kalan saaneena uistimena raksikalojen joukossa.

 Kolmen kalalajin avoin SM 2011-Cup-kilpailu ja pisteet (kolme parasta): 


1. Joni Taavila ja Ari Taavila pisteet 30,99 
2. Teemu Touru ja Parik Alander pisteet 25,90 
3. Ari Jääskeläinen, Pasi Lepistö, Jari Hakkarainen pisteet 22,35  

”Ja voitto oli niin lähellä... Taavilat toivat viimeisenä kalan rantaan, joten 14000 €:n vene + perämoottori vaihtui kaasugrilliin! Nyt jo osaa asialle hymyillä. Ovathan Taavilat alan rautaisia osaajia ja voitto heille suotakoot” Cup sijoitus 2, osakilpailun sijoitus 3 ja joukkuekilpailun sijoitus 2Vaappu ja hienot palkinnot

Vaapunteosta

Teemun syy ryhtyä tekemään omia vaappuja oli se oman ”erilaisen” tekeminen ja samalla halu testata omia taitoja.
”  Ei voi ensimmäisen uistimen kohdalla tuskin kukaan sanoa mikä on se malli, mikä alkaa omaa silmää kiinnostamaan niin paljon, että niitä lisää.”

Etenkin alamittaisten lohikalojen helpompi vapauttaminen vaivasi vaapuntekijää ja kokeiluna lähdettiin tekemään yhden koukun vappua ja siitä lähti ”Ruotu Uistimen” tarina syntymään.
”Siitä syntyi ensimmäinen "Ruotu", vaikka nimi ei ollut silloin tiedossa.”

 Nykyään Ruotu -vaappua löytyy S9 ja P9 mallisina. Mallista ilmenee hyvin pituus ja uintilevyn malli(satula tai pilleri). Parhaiten Ruotua saat käsiisi tilaamalla suoraan tekijältä mailitse kyselemällä:teemu.touru@gmail.com
Vaappua tulee olemaan saatavilla kevään aikana , myös paikallisen kalastuskaupan hyllyissä.
Kotisivut: http://tmtouru.nettisivu.org/

 Tässä pari linkkiä, joista voit lukea Teemun vaappujen uistelusta :
http://www.kalasaalis.com/344/kalastusreissut_t/Ruotsalaisella-jalokalajahdissa/1229/

http://www.kalasaalis.com/%28Teme%29+Mao+Tse+Tun/kalat/Taimen/17113/Jalokalajahdin tulos 

Hanketta pukkaa
Nykyisiä tuotoksia

Vuoden 2012 kevät oli hiljaista aikaa uistimen teossa ja vesillä nautittiin sateista, mutta loppu kesästä Teemun ystävä sai vauhtia rattaisiin. Toni ”Vissi Viehe” Halme kysyi Teemulta, että olisiko mukana Saimaan Lohikala Hankkeen vieheen teko kilpailussa:  ” Vastaus oli että: "TÄH?". Eli en ollut koko asiasta kuullutkaan. No netti auki ja tutustumaan hankkeeseen, jonka jälkeen vapisten käsin talliin, jossa muutama runko odottelikin isäntäänsä. Ajatukset pyöri itsensä nolaamisen ja totaali hölmöilyn rajalla kun kävin tuumasta toimeen ja samaan sekoiluun tuli virallisesti keksittyä uistimillekin nimi "Ruotu". Toki olihan Toni ystävällisesti sanonut että "sinne vaan, kyllä sä pärjäät". Tuo vaapun valmistuksen ammattilainen onkin jeesannut milloin missäkin kysymyksissä ja onpahan sitä tullut Heinolan nuorisolle yhdessä vedettyä vaapun teko kurssikin. Hieno mies tuo Heinolan Myllyojan vaatimaton vaappunikkari! Samalla sitä tulosta odoteltiin ja uisteltiin ja sorvattiin ja...”

Ruotu menestyi hyvin ja tuon jälkeen tapahtui paljon, sekä uistimia valmistui rivakalla tahdilla.
” Olihan se mukava yllätys! Itse olin lähinnä turisti asenteella mukana :)”

Kysyntää on ollut vaapuille ja toiveitakin on esitetty.
” Kysyntää on ja hyvä niin! Toiveitakin on esitetty ja niihin pyrin esim. värien suhteen tekemään kysyjää miellyttävän ratkaisun , jos vain se on mahdollista”

Hankkeesta löytää tietoja esimerkiksi näiltä sivuilta:
http://eralehti.fi/kaikkea-kalastuksesta/kalastusjutut/kestavan-kalastuksen-viehekilpailu.aspx 

http://www.jarvilohi.fi/fi/etusivu/

Vaapuntekijältä terveiset:

” Eli kaikki jotka ovat jollain tapaa mukana näissä hienoissa asioissa,  mitkä liittyvät kalastukseen saavat täältä syvän kumarruksen ja perään huudan KIITOS!!!!
Terkkuja erityisesti kotiväelle kun ovat ukon hullutuksia kestäneet ;)”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti