Translate

maanantai 4. helmikuuta 2013

Hurus -vaappu

Julkaistu vanhassa blogissa torstai, 17. tammikuu 2013

Haluan esitellä teille yhden suosikkivaapuistani, Huruksen.

Hurus -vaappuja tehdään Itä-Suomessa (Varkaus)lähes kokonaan  käsityönä  ja pitkällä kokemuksella, joten jokainen vaappu on omayksilö. Uniikkeja syntyy ja nehän ovat niitä varsinaisia koneita saalistamaan kaloja yes Hurusta tehdään eri kokoisina, perusmalleja on viisi. Pienin koko vaapusta on 40mm ja pisin 140mm.

Vaappuun tutustuin ekan kerran vuoden 2009 Erä -lehden yhdessä numerossa ja sen jälkeen löysin enemmän tietoa vaapusta netin kautta.  Ihka ensimmäisen ja  oman Huruksen sain ostettua vasta vuoden 2011 tai 2012 keväällä, jos ihan oikein muistan.
Heti kättelyssä ihastuin vaappuun: sopivan erilainen muihin verrattuna, hyvä värimaailma ja  vaapun helppo viritettävyys.Juha Seilon saama 17kg Hauki Hurus-vaapulla, juttu Erä -lehdessä (Numero 3-2009 ,11.2.2009)Vaapusta lähi kuvaa Erä -lehden saalisjutusta(Numero 3-2009 ,11.2.2009)

Omistan tällä hetkellä 8kpl Hurus vaappua, joista olen ostanut viisi suoraan valmistajalta, kaksi Huuto.net -sivustolta ja yhden Prismasta. Yllättävän hyvin nykyään Hurus -vaappuja on saatavilla isommista kaupoista ja erikoisliikkeistä, unohtamatta tietenkin messuja tms.  Paras vaihtoehto saada kyseistä vaappua on tilata internetsivujen kautta tai hakea suoraan paikanpäältä itse tekijältä uistimia. 

Kuvassa  Hurukset omasta pakistani

Noiden käyttövieheiden lisäksi olen haalinut kolme vanhaa mallia, joista yritän korjata ainakin kaksi kalastuskäyttöön. Saas nähdä onnistuuko, mutta ainakin hienoja "keräilykappaleita" ovat, jos ei muuta. 

Käsinmaalatut silmät ja iskupisteet

Uistin, jolla saa kalaa
Vuoden 2012 uistelu ja heittokautena sain yhteensä 5kpl kalaa(2 ahventa ja 3 haukea) Huruksilla. Yhtään taimenta en saanut, mutta olen silti tyytyväinen noihin kalastushetkiin ja odotan paljon tulevalta kaudelta.
Huomasin toimivaksi väriksi tuon fluorenkeltaisen , missä on punaisia pilkkuja. Sillä sain neljä viidestä kalasta, elikkä voisi sanoa hyväksi väriksi kirkkaaseen ja humuspitoiseen vesistöön. Ehdottomasti kokeilunarvoinen väri , vaikka voisi luulla ettei sillä mitään voisi saada.  

Kestävä
Vaikka sain haukia vaapulla, niin lakkapinta silti säilyi kalastuskuntoisena. Vaappua ei tarvinnut alkaa paikkailemaan, vaikka monia  muita balsauistimia olisi saanut haukienhampaiden jäljiltä alkaa korjailemaan, kun monesti lakkapinta vieheissä on sen verran ohutta ja hampaat menee puuhun asti. Siitä sitten johtuu vaapun vettyminen jne.Ottipeli, mikä kestää haukien käsittelyä... Hurus on lakattu 20 kertaa.

Lisätietoa vaapusta saat valmistajan sivuilta:  http://www.hurus.fi/va/hurus_vaaput/

Lopuksi saaliskuvia vuodelta 2012, toivon saavani isompia kaloja tulevana kesänä...
15.06.2012 , Laiturinpäästä heittelemällä saatu ahven18.07.2012 Vetouistelua ja nappasi heti vaapun päästyä veteen18.07.2012 Puskahauki nappasi ahvenen jälkeen vetouistellen...24.07.2012 Ahne hauki, joka nielaisi vaapun melkein kokonaan25.7.2012 Viimeinen puskahauki uistellen Huruksella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti