Translate

tiistai 19. helmikuuta 2013

Vaapuntekijä: Ari Heinonen, Hollolan Uistin


Juttu on tehty mailitse kysymyksien pohjalta:


Oman virvelin Ari sai jo ennen kouluun menoa ja muutenkin kalastaminen on  kuulunut elämään eri muodoissa  lapsesta lähtien .Perheellä on kesämökki Lestijärvellä, Keski-Pohjanmaalla, missä viettivät ennen kaikki viikonloput ja vapaat.


Tenolla syntyi kipinä vaappujen tekoon

”Kipinä omien vaappujen tekoon syttyi kun olin isäni kanssa Tenolla, Aittisuvannolla lohestamassa. Olin tuolloin vähän toisellakymmenellä kun kokkolalainen, kotikaupunkini, opettaja sai komeat lohet omatekemillään vaapuilla. Mies näytti meille vaappunsa jotka eivät olleet mitään näyttelyesineitä, mutta lohet pitivät niistä epätavallisen paljon. Kipinä roihahti liekkeihin vasta kun muutin Lahteen töiden perässä 80-luvulla. Ensimmäinen omatekemä vaappu näki päivänvalon vuonna -85. Hollolan Uistin -nimi tuli käyttöön kun tulevan vaimoni kanssa muutimme asumaan muutamaksi vuodeksi Hollolan puolelle. ”

Puskaradio toimii

Uistimen –kotisivuilla ei ole nettikauppaa, joten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä suoraan vaapuntekijään, jos vaappujen tilaus kiinnostaa.  
”Vaapuista kiinnostuneet ovat ottaneet yhteyttä ja olen myynyt vaappuja jo vuosia pääasiassa suomalaisille lohimiehille. Norjaan olen myynyt kotimaan jälkeen eniten. Puskaradio tuntuu olevan paras mainostuskeino. Tänä keväänä olen täystyöllistetty vaappujen osalta. Varsinkin Tenolla kalastavat ovat tilanneet tulevaksi kesäksi runsaasti vaappuja. Koska vuolen jokaisen rungon käsin, on vaappujen valmistaminen kohtuu hidasta. ”
Yhteystiedot:
 puh.0400902922

Teno vienyt vaapuntekijän sydämen

”Mieluisin kalastustapa on ehdottomasti lohensoutu. Olen käynyt Tenolla jo yli 30 kesänä, aluksi isän mukana, sittemmin oman perheen kanssa. Koko perhe nauttii kalastamisesta. Viimeiset neljä kesää on asuttu omassa mökissä... Teno on siis vienyt sydämen.”

Vaapuntekijä kalastaa vain omilla vaapuilla ,myös vaimo ja poika ovat hyviä perhonsitojia. Ostopyytöjä ei siimojen päissä näy.


Suurin kala omalla vaapulla Tenon Lohiviikoilla




















”Suurin kala omalla vaapulla on tuo kuvassa oleva kojamo jolla Ilari Pällin kanssa voitimme Tenon Lohiviikon 2008. Lohi painoi juuri saatuna 21,75 Lohirannan digillä punnittuna. Seuraavana aamuna sama lohi verestettynä Utsjoen RKTL: n vaa'alla 21,05 kg, mikä merkittiin kilpailupainoksi."


Vaapuista ja vaapunteosta

Ari on tehnyt vaappuja kohta jo 30 vuotta ja viime vuosina opettanut vaapuntekoa kaikenikäisille.

"Esikuvani vaapunteossa löytyvät helposti. Värimaailmassa Niemivaara on vaikuttanut eniten, uintipuolella Torniojokilaakson vaapunvalmistajat. Uintia täytyy pystyä säätämään eri kalastustilanteisiin, mutta herkkyys ja haku ovat avainasemassa."

"Haastavin asia uistimen teossa on se mukavin, eli jatkuva kehittely. Koskaan ei saa jämähtää paikoilleen ja tyytyä nykyiseen. Olen ammatiltani muusikko, vieläpä klassisella puolella. Vaapunteko on kuin instrumentin soittamista. Koskaan et ole valmis, vaan voit koko ajan kehittyä osaamisessasi. Harjoittele siis jatkuvasti, löydät uutta päivittäin. Historiaakin kannattaa opiskella. Jotta voit kehittyä ja kehittää jotain, tulee sinun tuntea myös vaapunteon historiaa. Siis, silmät ja korvat auki!"

Erikoisin materiaali, jota olet käyttänyt tai erikoisin vaappu, minkä olet tehnyt?
"Erikoisin vaappumateriaali taitaa olla rautakaupasta ostettu harjanvarsi, ties mitä puuta. Erikoisista vaapuista mainittakoon muutamat lahjavaaput, esim. HIFK in logoilla varustetut vaaput. Kotisivujani selaamalla löytyy kuvia monenlaisista erikoisuuksista." 

Mitä haluaisit sanoa blogin lukijoille?
"Vaapunteko on hieno harrastus, jota voi suositella kaikille kalastuksesta kiinnostuneille. Omalla vaapulla saatu kala tuntuu aina erityisen arvokkaalta. Käytettävän puun ei tarvitse olla aina balsaa, apassia, fumaa tms. Itse käytän vain kotimaista haapaa vaappuihini. Haapa on helppo työstää ja on kovuudeltaan juuri sopivaa. Lisäksi lähipuuna sen käyttö on ekologisestikin perusteltua. Mainittakoon että Hollolan Uistin ei ole mikään firma tai yritys. Se on yhteisnimitys kaikelle minun ja perheemme kalastuksen ympärille syntyneelle touhulle. Hollolan Uistin järjestää vuosittain pikkujoulun, johon kutsutaan entiset vaapunteko-oppilaat ja muut lähipiiriin kuuluvat. Joka vuosi tehdään myös elokuva jonka ensi-ilta on perinteisesti pikkujouluissa. Tätä on Hollolan Uistin. "


Kuvassa Hollolan Uistin -vaappuja eri koossa. Ihastuttavat kalastajan silmää,  
kuin kalaakin! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti