Translate

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Iskukoukulla

Yleistä asiaa 
Iskukoukulla pyytäminen on vanha kalastusmuoto ja sitä harrastetaan etenkin talvella, mutta kesälläkin se on suhteellisen tehokas keino saada haukea.
Iskukoukuilla saadut kalat ovat yleensä hauki ja made. Helpommin madetta saat, jos pidät iskukoukkua pohjan tuntumassa ja haukea taas vaikkapa välivedestä. Pyyntisyvyyksiä kannattaa kokeilla rohkeasti ja siten huomaa parhaiten , mikä syvyys sopii parhaiten omaan kalastuspaikkaan.

Välineet
Iskukoukkukalastuksessa päästään edullisesti , koska mitään ihmeellisiä välinehankintoja ei tarvita. 
Talvella tarvitset vain: kairan, paksua narua, siimaluokin, iskukoukun/koukkuja ja paksun kalikan tms. Talvella nostokoukku voi olla hyödyksi isojen kalojen kanssa ja kesällä kalikan tilalle voit laittaa mehukatti törpön tai tyroksista tehdyn "kohon". 
Jotkut käyttävät peruketta siiman ja iskukoukun välissä, mutta tämäkin varmasti näitä makuasioita. 
Talvella suosittelen käyttämään sellaista keppiviritelmää, mikä menisi jäänalle ja siitä vasta luokki naruineen. Estää aika hyvin narun hankailua avantoa vasten, eikä katkea niin helposti. 
Kesällä voi viritellä rantaheinikkoon iskukoukut keppien avulla niin, että junttaat kepit pohjaan kiinni ja kepeistä iskarit veteen. Tämä oli suosittu tyyli yhteen aikaan, etenkin papallani...

Omat kokemukset
Omat kokemukset iskukoukkukalastuksesta ovat tällä hetkellä vielä suhteellisen niukat. Olen vain muutamia(n.8 kertaa) kertoja kokeillut ja saanut yhden hauen kesällä. Talvella en ole saanut vielä mitään, paitsi menettänyt pari iskaria ja joskus syötti lähtenyt kävelemään ilman koukun laukeamista. 
Mökillä lopetin kesällä iskareiden lilluttamisen, kun huomasin jonkun käyneen nappaamassa kalat. Oli narut laitettu ihan erilailla luokkiin takaisin ja iskarit viritetty takaisin ilman syöttiä :(
Täytyy tästä huolimatta tauon jälkeen kokeilla ensi kesänä uudestaan tätä koukuttavaa pyyntimuotoa.
Alhaalla oma saamani  hauki Roineen vesiltä (19.6.2010).


4 kommenttia:

 1. Onpas ollu röyhkeetä porukkaa. Joskus aikoinaan kaverin kanssa pidettiin joella suvannossa ajokoukkuja. mehukatti purkiin narulla iskukoukku kiinni. Ja hauen napatessa veneellä hauen perään :) Se oli mukavaa kalastusta.

  VastaaPoista
 2. Veneellä on mukava seurata iskukoukkuja. Toi hauki,mikä on kuvassa nii tuli jo 15min sisällä koukun laitosta . Sillon oli sateinen päivä.. Välillä on röyhkeitä/ahneita/kateellisia kalamiehiä vesillä.

  VastaaPoista
 3. Ohje: "kesällä kalikan tilalle voit laittaa mehukatti törpön". Tähän liittyvä kysymys: täyttääkö mehikatti törppö pyydysmerkille asetetut vaatimukset?

  VastaaPoista
 4. Sellaisella alueella, jossa ei ole veneliikennettä paljon, niin voi käyttää tuota törppöä ja etenkin, jos itse on lähettyvillä seuraamassa tilannetta. Itse en ole kesäsin jättänyt koukkua yksin lillumaan ollenkaan. Jos haluaa pitää koukkua yön yli, niin tuollain rantaan viritys on hyvä , mitä pappani käytti tai sitten sellainen kunnon pyydysmerkki ja siitä ankkuripohjaan, toisella narulla sitten koukkuun kii merkistä.

  VastaaPoista