Henkilökuvaus ja harrastukset?
Olen mies parhaassa iässä, siis vielä työelämässä ja muutaman vuoden kuluttua pääsen lastenlapsiakin johdattelemaan kalastuksen pariin. Erilaisia harrastuksia on ollut muutamia, mutta kalastuskin on aina häilynyt taustalla. Tällä hetkellä leipätyön lisäksi aika kuluu perheen sekä kalastelun parissa, joten vesilläoloonkin on entistä paremmat mahdollisuudet, kun muut aktiviteetit ovat jääneet vähemmälle. Asunto sijaitsee pääkaupunkiseudulla, mutta kalastusmatka suuntautuvat mökille Lahden ja Jyväskylän väliseen vesistöön. Talvisin
tulee myös käydyksi muutaman kerran merenlahdella pilkillä, mutta useammin kuitenkin Päijänteellä. Kesäisin kalastus on pääosin uistelua, heittokalastusta ja venepilkintää tai ongintaa. mutta mm. muikkuverkkojakin tulee käsitellyksi.
Satsi pakattu koeuittoon vietäväksiMilloin ja miten kinnostuit kalastuksesta ?
Ensimmäiset hämärät muistikuvat ovat kun olin laiturilla pintaongella isän kanssa ehkä jotain 4..5 vuotiaana, oli se jännää kun kala vei kohoa. Sen jälkeen olenkin kalastellut läpi elämän. Joinakin jaksoina aktiivisemmin, joinakin vähemmän - asuinpaikka, lähikalastusmahdollisuudet ja muu elämäntilanne sanelevat mitkä asiat saavat kulloinkin prioriteettia.
Mistä sait kipinän tekemään omia uistimia?
Jonkin verran pieniä kalastusapuvälineitä on tullut silloin tällöin näprätyksi. Nuorena miehenä minimivarustus kesäiselle kalaretkelle oli koukku, siimaa ja puukko - noista saa jo ongen aikaan. Sittemmin tuli silloin tällöin tehdyksi yksittäinen vaappu niistä kotitarpeista mitä nyt sattui hyllystä löytymään. Muovilevystä uintilevy, painotus ruuvilla, lakkaus jollain purkinpuhjalta löytyneellä huonekalulakan jämällä, pohjat sisäseinämaalilla ja maalaukseen kaikenlaista tusseista ja lasten vesiväreistä alkaen. Ja kuten arvata saattaa nuo ensimmäiset uistimet eivät olleet ihan teollisesti valmistetun näköisiä, mutta kalat eivät niitä kuitenkaan karsastaneet.
"Kerrostalohuoneeseen sovitettu pienmaalauslaatikko. Laatikosta lähtevässä pahviputkessa on vastaavankokoinen pöytätuuletin, joka puhaltaa maalinkäryt ikkunasta ulos."
Valmistatko uistimia vain omaan käyttöön vai myös myyntiin?
Omaan käyttöön ovat tarkoitetut. Positiivinen
ongelma on että vaappuja alkaa olla useampia satoja joten kaikki eivät ehkä
pääse koskaan varsinaiseen tehtäväänsä. JToisinaan, jos viitseliäisyyttä
riittää, saatan panna jotain tarjolle jollekin foorumille. Jos vaappuja tekisi
myyntitarkoituksella, mielestäni tulisi tehdän suurehkoja sarjoja samanlaisia
vaappuja tasalaatuisista aihioista ja keskityttävä näiden hienosäätämiseen.
Omat sarjani harvoin ovat runsasta kymmentä kappaletta suurempia, ja seuraava
erä sitten jotain erilaista mallia. Lisäksi kun aihioita veistää itse, niin
pientä vaihtelua niissä aina on, enkä edes yritä tehdä niistä täsmälleen
toistensa kaltaisia.
Teetkö vaappujen lisäksi esim. pilkkejä?
Teetkö vaappujen lisäksi esim. pilkkejä?
En mainittavissa määrin. Joitain yksittäisiä on tullut tehdyksi, tai tuunatuksi jostain jämästä, ihan vain kokeilun vuoksi.
Mieluisin kalastustapa ja kalastuskokemus?
Aktiivikalastus varmaankin antaa parhaat
elämykset. on se sitten ongintaa, heittelyä, uistelua tai talvipilkintä tms.
Suuri merkitys on myös luonnossa oleskelulla, aina ei ole pääasia saada
saalista. Mieluisimpia kokemuksia
ovat ehkä ne hetket, kun tajuaa ymmärtäneensä jotain tavoitekalan käyttäytymisestä, ja osaa valita oikean hetken ja oikeat välineet pyyntiin.
ovat ehkä ne hetket, kun tajuaa ymmärtäneensä jotain tavoitekalan käyttäytymisestä, ja osaa valita oikean hetken ja oikeat välineet pyyntiin.
"Tuohon suuhun mahtuisi isompikin vaappu"
Kokonaisuuten pääosa kalastusvälineistöstä on muualta hankittua, esimerkiksi katiskaa tai kalaverkkoa en ole koskaan tehnyt, ja veto-uistelussakin vain peruke ja vaappu ovat omaa tekoa. Uistinvaöikoimasta löytyy kyllä
muitakin kuin omavalmisteita, joitakin yksittäisiä kappaleita on säilynyt jotain 1970-luvulta asti. Veteen pääsevistä vaapuista kuitenkin taitaa 98% olla omavalmisteita. Jigipäitä tai -kumeja en ole tehnyt, ne ovat kaikki ostokamaa.
Suurin kala omalla vaapulla?
Lienee vajaan viiden kilon hauki. Oma filosofiani kuiten on olla tavoittelematta alueen suurinta mahdollista vonkaletta, vaikka kyllä nuo isoimmat yleensä punnitsen ja kuvaan.
Esikuvia vaapunteossa?
Vaikea nimetä ketään esikuvaksi, pikemminkin tässä pääsee purkamaan omaa luomisvimmaansa kun suunnittelee erilaisia pinnoituksia ja maalauksia. Suomalainen vaappunikkarointi on kyllä kovaa tasoa. Joitain nimimerkkejä mainitakseni, Solarfall on kehittänyt vaapunrakunnustekniikkansa huippuun ja Piatun monet tekeleet kuuluisivat pikemminkin taidemuseon vitriin kuin arkiseen uisteluun.
"Savumuikku on maistunut kuhalle"
Kuinka kauan olet tehnyt vaappuja?
Jos yksittäiset tekeleet unohdetaan niin vajaat kolme vuotta. Kun pari, kolme vuotta sitten tuli hankituksi kynäruisku ja uistinmaaleja, muodostui nopeasti tavaksi tehdä useampia runkoja kerralla.
Haastavin asia uistimien teossa?
Vaikein asia on hyvän kalastavuuden saaminen vieheeseen. Suunnitteluvaiheessa toki on mielikuva siitä, minkä tyyppistä vaappua on tekemässä. Uutta runkomallia saa joskus kokeilla uintilevyn eri paikoilla ja asennöilla ja jopa erilaisilla painotuksilla, ennen kuin löytyy juuri se omaa silmää miellyttävä uinti. Ja sittenkin avoimeksi jää että miellyttääkö se kaloja. Tämä on itselle sikäli ongelmallista, että vaapunnikkarointi tapahtuu iltapuhdetöinä talvi-iltoina, eikä tällöin oikein ole mahdollisuuksia koeuittoihin. Niinpä tekeminen rytmittyy usein siten että lopullisesti valmista syntyy enimmäkseen vasta keväällä jäiden lähdettyä, vaikkakin pääosa työstä tulee tehdyksi aikaisemmin talvella.
Mitä haluaisit sanoa blogin lukijoille?
Kireitä siimoja!
Yhteystiedot
Nimimerkillä Satunnaiskalastaja olen useammalla kalastusfoorumilla. Ehkä pienin rekisteröitymisessä sattunein kirjoitusvirhein. Eräällä foorumilla nimimerkkini on Satunnaikalastaja, mutta tuo on selvästikin kirjoitusvirhe, sillä vaimoni nimi ei ole Satu:)
Tämä kalalaji ei tullut mieleen vaappua tehdessä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti