Translate

maanantai 4. helmikuuta 2013

Kalastuslupien ylihinnoittelu?

Julkaistu vanhassa blogissa tiistai, 1. tammikuu 2013

Aiheesta kiitoksia blogin lukijalle : Postimies16 (Kalasaalis.com).
Rapu oli eksynyt katiskaani...

Kalastajia on paljon Suomessa, mutta kuinka moni kalastaa laillisesti?

Monet mökkikalastajat ostavat vain jonkin vesiosuuskunnan kalastusmaksun, mutta eivät tiedä ettei se lupa pelkästään riitä kalastamiseen. Sen lisäksi pitäisi maksaa valtion kalastushoitomaksu. 
Esim. Vuoden 2013 kalastushoitomaksu maksaa koko vuodelle 22e.  Viikkohintaisen luvan saa 7e hintaan ostettua vaikkapa internetistä.
Vesiosuuskunnan maksu kattaa vain tietyllä alueella kalastamisen ja näitä vesiosuuskuntiakin saattaa isommalla järvellä olla suhteellisen tiuhaan. Esim. Kangasalan Roineella on Haapaniemi-Pohjanperä alueella 3-4 kpl eri vesiosuuskuntaa.
Onko tässä mitään järkeä, että muutaman kilometrin pätkällä on eri vesiosuuskuntia? Mielestäni yksi riittäisi vallanmainiosti, jos edes sitäkään tarvitsisi.Sillä kalastuslupia voisi/pitäisi muokata järkevimmiksi.

Viikon kalastukselle pyydyksen kera tulee hintaa n.22e

Jos haluaa vaikkapa viikon kalastaa järvellä , niin pitää maksaa läänikohtainen viehekalastusmaksu ja kalastushoitomaksu. Tälläinen lupa maksaa 14e ja joudut maksamaan silti 14e, vaikka haluaisit kalastaa vain 1 päivän. Viikkolupana ihan käypä hinta, jos ei ole ahkera kalastaja...mutta päivämaksuksi yllättävän tyyris. Ymmärtäisin jos järvessä olisi runsaasti istutettuja taimenia tms.
Sitten vielä se hauskin asia, että jos haluaisit tuon viikkoluvanmaksun lisäksi pitää siellä mökillä katiskaa, täytyy maksaa vesiosuuskunnalle maksua siitä erikseen. Monesti sille kertyy hintaa 8-15e. Tuolle viikon mökkikalastukselle tulisi hintaa 22e, jos vesiosuuskunta haluaisi vain 8e:n maksun. Tuolla hinnalla saisi koko vuoden kalastushoitomaksun jo suoritettua.

Mietiskelyä hinnasta...

Eikö 5-10e riittäisi, että voisi virvelöidä ja pitää yhtä katiskaa viikon verran. Luulisin, että monet satunnaiskalastajatkin maksaisivat niitä lupia, eikä jättäisi kokonaan maksamatta.

Mielestäni nämä vesiosuuskunnat voisi jättää kokonaan pois ja laittaa järkevät luvat myyntiin. Jos ostaisi vuodeksi "normaalin" kalastusluvan, niin siihen voisi sisältyä automaattisesti jo yhden verkon tai katiskan pitäminen vesillä, sekä saisi käyttää max. 2 vapaa.

Tämän hetkinen yhdellä vavalla kalastaminen maksaa jo 51e. Ei ihme, jos moni nuori ei lähde maksamaan tällaista summaa tai käyttää silti enemmän vapoja kuin olisi sallittua. Tuohon hintaan saisi kuulua jo muutakin , kuin vain yhden vavan käyttö. Turhaa rahastusta tämänhetkinen lupajärjestelmä. Tuota hintaa voisi pudottaa roimasti alaspäin. Ihmiset maksaisivat varmasti helpommin, jos hintaa tiputettaisiin johonkin 25-30e hintaluokkaan koko vuodeksi. Alkaisi jo se kalan kilohintakin laskemaan...

Katiskan käyttökin voisi melkein kuulua jo jokamiehenouikeuteen, koska eipä sillä montaa haukea välttämättä edes tule koko kesän aikana. Näin olen ainakin itse huomannut ja monet muutkin samalla järvellä kalastajat minun lisäksi. 


Ja todellakin helpompaa olisi ostaa vain se yksi ja ainoa lupa, mikä sopisi käyttötarkoitukseen ja kattaisi kaiken tarvittavan. Ei tarvitsisi miettiä päätä puhki, että mitä lupia pitäisi hankkia ja maksaa.

Kalastuslupajärjestelmää voi ihmetellä esim. täältä: http://www.kuhamaa.fi/luvat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti